Donacija košarkaških kolica Fakultetu sporta u Nišu

Poznati sportista sa invaliditetom sa juga Srbije, Bojničanin, Nebojša Ilić, odlučio je da donira kolica za košarku Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV). Poslednjih desetak godina je u vrhu srpskog stonog tenisa za osobe sa invaliditetom, osvajač više medalja na državnim prvenstvima, kao i međunarodnim turnirima. Pre petnestak godina, bio je i uspešan košarkaš u kolicima, igrao je za više klubova, a nekoliko puta je bio šampion države.

S obzirom na činjenicu da se u poslednjih desetak godina fokusirao na stoni tenis, a ostale sportove, pa i košarku u kolicima više ne upražnjava, gospodinu Iliću se javila želja da donira svoja kolica u kojima je svojevremeno uspešno igrao košarku.

Cenim FSFV, jedini fakultet koji u ovom delu sveta vrlo studiozno obrađuje problematiku sporta osoba sa invaliditetom. Svi moji treneri su stekli obrazovanje na tom fakultetu. Studenti volontiraju u raznim sportskim udruženjima sa invaliditetom, pomažu organizaciji treninga i takmičenja.“ – objašnjava Nebojša Ilić.

Ideja za donaciju kolica, gospodinu Iliću je došla pre 18 meseci. Tada je na incijativu Saveza košarkaša u kolicima Srbije (SKKS) i FSFV, formiran Klub košarkaša u kolicima „Nais“. Nekako u isto vreme, potpisan je sporazum između FSFV-a i SKKS-a kojim se reguliše saradnja u edukaciji trenerskog kadra, obavljanje stručne prakse studenata u klubovima SKKS-a i obavljanje naučnih istraživanja i permanentno praćenje košarkaša u kolicima.

Tada je SKKS donirao troja kolica za potrebe treninga i praktičnih vežbi studenata. Želeo sam da i ja dam skromni doprinos razvoju ovog divnog sporta. Ovakva kolica, čak i polovna su jako skupa, znam kako ih je i teško nabaviti. Najmanje što sam mogao da uradim je da doniram kolica koja su i dalje funkcionalna i po svim standardima ove igre.“ – sa neskrivenim optimizmom kaže Nebojša Ilić.

Donaciju su primili prodekan za finansije, prof. dr Tomislav Okičić, i šef Katedre za individualne sportove, prof. da Saša Veličković.

Zahvaljujem se gospodinu Iliću na donaciji ovih kolica. To su peta kolica u posedu FSFV-a, a uskoro ćemo imati šest. Naime, očekujemo jednu donaciju od poznatog košarkaša u kolicima iz Republike Srpske. Prethodno smo u okviru jednog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije nabavili još jedna kolica, ali i još druge opreme za sport osoba sa invaliditetom. To još jednom dokazuje koliko ozbiljno pristupamo praktičnom radu sprovođenju fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom.“ – rekao je prof. dr Tomislav Okičić.

Predmet Sport osoba sa invaliditetom organizaciono pripada katedri za individualni sport. Iako izborni, ovaj predmet je popularan među studentima FSFV-a. U toku je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije pod nazivom „Razvoj grupe predmeta iz oblasti adaptivnog fizičkog vežbanja – ADAPT“, a pomenti predmet je jedan od četiri koji se inovira.

Odgovorno tvrdim da u radijusu od 1000 kilometara nemate nijednu visokoškolsku ustanovu iz oblasti sportskih nauka sa kvalitetnijim nastavničkim kadrom, kurikularnim sadržajima i rekvizitima iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom. Zato je naš fakultet jedinstven. Nastavnici na ovim predmetima, prof. dr Dobrica Živković, prof. dr Marko Aleksandrović i doc dr Bojan Jorgić, imaju punu podršku naše katedre za sve inicijative, pa rezultati ne izostaju. Naš kadar iz ove oblasti se jako ceni u svetu, što je merljivo zaposlenjem i uticajem u društvu.“ – sa puno ponosa je detaljnije obrazložio prof. dr Saša Veličković.

M.A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *