DS: Preispitati urbanističko rešenje za Trg kralja Milana

Demokrate iz Niša upozoravaju da bi trebalo preispitati novo rešenje o uređivanju Trga kralja Milana. Demokratska stranka smatra da je neophodno raspisati novi javni konkurs i odabir najboljeg rešenja pretočiti u urbanistički plan, posebno kada je u pitanju ovako bitna rekonstrukcija trga u Nišu, a odnosi se na definisanje novih pešačkih zona, fontana.

Miodrag Stanković na Trgu kralja Milana

Trenutni izgled Trga u Nišu je rešenje arhitekte Branislava Jovina, koji je pobedio na javnom konkursu, što je potpuno ispravan put kada je u pitanju grad i kada su u pitanju važni objekti, kao što su trgovi, spomenici itd. Trenutno rešenje treba preispitati. Mi znamo da je u prethodnom periodu figurirao predlog da se parking ispred Gradske kuće pretvori u montažnu, višespratnu javnu garažu, zbog nedostajućih parking mesta u samom centru grada. Pored toga, bilo je dosta nelogičnosti i postojao je otpor u javnosti za pretvaranje drumskog tvrđavskog mosta u pešački. Pre svega, sporna je sama investicija pretvaranja drumskog u pešački saobraćaj, jer je investicija drumskog saobraćaja mnogo skuplja od pešačkog. Dakle, zbog svega navedenog, potrebno je predloženo rešenje ispitati kroz instituciju javnog konkursa – kaže Miodrag Stanković, predsednik niških demokrata.

(Klik za uvećanje) Dve animacije mogućeg urbanističkog rešenja

On dodaje da je pojedinačno tumačenje predloženog rešenja diskutabilno jer postoji dilema i u finansijskom i urbanističkom smislu.

Najbolje rešenje je da se uz jedan dobar projektni zadatak definiše budući izgled gradskog trga sa svim definisanim pešačkim zonama. Ovakav predlog preslikava model Beograda, koji je izgradio fontanu na Slaviji, što je izazvalo puno polemike u stručnoj javnosti, pre svega zbog saobraćajnog rešenja i postavljenja jednog takvog objekta na jednoj važnoj raskrsnici – navodi Stanković.

On tvrdi da jedan ovakav predlog otvara i sumnju oko javnih nabavki i izboru izvođača.

Imamo aktuelni slučaj sa novogodišnjom rasvetom, gde je isti izvođač radio rasvetu i u Beogradu i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, sve ovo otvara pitanje, da li su sada na red došle i fontane?! – zaključuje Stanković.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *