Foto vest: Rovče očišćeno, al’ greota što propada

Opština Crveni krst platila je košenje i sečenje trave, visokog šiblja pa i formiranih stabala u Rovčetu, nekadašnjim sportskim terenima pored zidina Tvrđave koji su bili stecište na hiljade mladih.

rovce-1
foto: Davorin Dinić (Senke starog Niša 2)

Na tom mestu se nekada odigravalo nadaleko čuveno takmičenje u fudbalu „Majski turnir“ gde je bilo više publike nego na nekim sadašnjim utakmicama FK“Radnički“ na stadionu Čair. U rovčetu na jednom terenu nedostaje jedan gol, a drugi teren je zauzeo „Parking servis“.

rovce

Što bi Nišlije rekle, prava je greota što propada ovaj prostor naspram glavne autobuske stanice u Nišu jer već petnaestak pa i više godina ničemu ne služi, sem u svrhu javnog toaleta, a ima i dosta đubreta. Više od jednog hektara potpuno je neiskorišćeno, iako se nalazi praktično u centru grada.

rovce-3

Nekadašnje svlačionice ispod tribina koje su trošne imaju cevovode za kanalizaciju i za pijaću vodu, tako da je u ovom slučaju potrebna dobra volja i ne mnogo para za uklanjanje trošnih tribina i dezinfekciju terena. Svakako uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i opštine , ovo mesto može nekoliko desetina volontera da očisti za jedan dan, a idealno je za sportske terene, organizovanje koncerata pa čak i selidbu sadašnje „Cvetne pijace“ da bi se napokon „otvorila“ Beogradska kapija.

Gradjanin.rs

1 Comment

  1. Eeeeee… Pre 300.000 godina tj. 0d 1960 i neke a možda
    70-ih godina prošlog veka , „Rovče“ je bilo „okupirano“ od strane mladih ljudi tj. tadašnje omladine /koja danas ima i praunuke/ . Tada je egzistirao OKK „Ergonom“ i u „Rovčetu“ imao svoj teren , svlačionice, tribine , prostorije…Od svega toga , danas , ostale su samo tribine koje su sklone padu i predstavljaju potencijalnu opasnost – za zalutale ! A teren za rukomet tj. mali fudbal /sada tek očišćen od trave i korova/ , maksimalno je bio zauzet i čekalo se po 2-3 h da nastupe druge ekipe !!!! Da , da… stariji znaju o čemu pišem … nismo imali savremene „tekovine“ civilizacije /kiompjuter, mobilni…/ i jedina zabava je bila košarka , fudbal, rukomet , odbojka. Da li smo mi /stari…ji../ ostali uskraćeni ili naši potomci , odredjene vrste zadovoljstva , stvarno ne bih znao da procenim !
    Ali , kada vidim pusto i neposećeno „Rovče“ , dodje mi … ne, ne , nije to „žal za mlados*“ ….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *