General Lazarević na dočeku u Nišu: Pretek’o sam s Haškog gubilišta! (foto i video)

General Vladimir Lazarević stigao je danas oko 14 sati u Niš iz Haga vanrednim letom gde je bio u zatvoru preko 10 godina. Na Aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu dočekala ga je porodica, a u pratnji su bili ministri odbrane i pravde Bratislav Gašić i Nikola Selaković. Na dočeku je bio ministar za rad, Aleksandar Vulin, Vladika Teodosije, General Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, veliki broj gradskih i republičkih zvaničnika kao i nekoliko stotina pristalica udruženja veterana boraca, motociklista i drugih građana.

Hag-1

Poštovani preosvećeni, uvažani sugrađani i prijatelji. Srdačno vas pozdravljam što ste danas sa mojom porodicom tu da podelite našu sreću što sam pretek’o sa haškog gubilišta. Deset godina pukog preživljavanja u uslovima neistine, nepravde, nemorala, nemoći, nizvesnosti… Zašto? U haškom tribunalu nisam osuđen ni za jedno nedelo moje ni za bilo koje delo prištinskog korpusa preko 70.000 boraca, bilo koje delo protiv ratnog zarobljenika ili imovine… U tribualu sam osuđen jer sam navodno pomagao trojici optuženih iz mog predmeta u proterivanju albanskog stanovništva. Time što sam komandovao korpusu u Prištini i vama. I to bez ijednog materijalnog dokaza. Pritom „priznajem“ nisam osuđen za proterivanje više stotina hiljada Srba i nealbanaca i svih onih koji su ostali bez svojih ognjišta i koji se ni danas posle 16 godina njihovog Milosrdnog anđela sa uranijumskim bombama nisu vratili. Čitavo ovo vreme ja sam stajao uspravno pred sudijama, saborcima, i vama, i pred pravdom i istinom. Smeran pred svim našim poginulim saborcima u tom prokletom ratu. Bilo, ne ponovilo se i ne zaboravilo se – rekao je general Lazarević.

Lazarević je bio osuđen po komandnoj odgovornosti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine. U Haškom zatvoru je proveo više od deset godina, gde se u međuvremenu i razboleo, a nekoliko puta je i operisan.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

M.S.

11 Comments

 1. Sve čestitke generalu, pre svega za hrabro, vojničko i pošteno komandovanje tokom NATO agresije. Bio sam u situaciji da još tokom rata slušam epopeje o generalu Lazareviću, gde ga njegovi oficiri i njegovi vojnici upoređuju sa Vojvodom Mišićem. On to i zaslužuje. Ali život je čudo, svi velikani tokom života dožive nepravde pa je i general Lazarević kao velikan doživeo istu sudbinu. Boravak u Hagu će se ipak zaboraviti a general Lazarević će večno ostati velikan srpske istorije.

 2. Ko zaboravlja istoriju, ponoviće u još većoj nevolji,…Čovek je išao da brani od (ne)milosrdnog (crnog) andjela, dok su mnogi “snažni“ momci bili pod majčinim suknjama,…nema napretka sa tim palim andjelima, treba se boriti svim silama protiv zapadnih satanskih načela,…čovek je osudjen samo zato što se suprotstavio zlu, to isto radi danas i Putin,…satanisti sa zapada ne vole da im se neko suprotstavlja, i gledaju da prožderu svakog, kao ričući lav napadaju,….

 3. STA SE SVI PREPUCAVAJU PREKO GENERALA LAZAREVICA KOJI JE CASNO I POSTANO BRANIO SVOJU OTADZBINU I NAS KOJI SMO SA NJIMA BILI U NAJTEZIM USLOVIMA KOJE JE CASNO I POSTENO VODIO ISPUNJAVAJUCI SVOJU ZAKLETVU KOJU JE DAO OTADZBINI SADA NEKI NOVI DOCEKUJU A MI BORCI OSTALI NEMAMO PRISTUP KOJI SA NJIM RAME UZ RAME SMO BILI

 4. Strašno! Ovo dočekuju kao heroja… Nažalost, ovaj doček je samo jedan od pokazatelja zašto smo tu gde jesmo i zašto mladi beže odavde glavom bez obzira. Ovakvima se zvaničnici države klanjaju a nas građane koji pokušavamo da izgradimo Srbiju sapliću na svakom koraku.

  1. Владо,не њаке. Лазаревић је херој,частан српски официр, који је на правди Бога тамничио само зато што је бранио Косово и Србију! Добродошао кући, генерале !!!

  2. Sigurno si u pelene bio ili jos uvek u planovima caletovim kad je ovaj covek herojski branio zemlju, srbija se raspada zbog takvih kao sto si ti koji ne znaju prave vrednosti.

  3. Imenjače ne rise i ne njajke kad nemaš pojma, neke stvari nisu na prodaju, neko to kapira, a neko kupi lubrikant..

  4. Tu gde jesmo je zahvaljujući takvima ko ti, koji nikad ništa ni za društvo ni za sebe nisu postigli, a najveći domet je kritika svega. Ako misliš da će takvi ko ti uspeh naći na zapadu – pasoše u ruke i srećan put!

  5. ovaj covek sasluzuje najvise zvanicnike da mu se klanjaju a vi gospodine idi u evropu i lazarevic nema veze sa politikom vec je covek bio profisionalac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *