Grad sa šest miliona dinara finansira radove u niškim pravoslavnim hramovima

Nakon višedecenisjkog čekanja na ulaganje u rekonstrukciju, dvoriste crkve „Svetog Pantelejmona“, uskoro će dobiti novi i uređeniji izgled, a osim estetike, glavni radovi biće usmereni na sanaciju i obnovu potpornog zida ispod samog hrama, čime će bezbednost biti značajno poboljšana, jer je, upravo taj zid u porti pantelejske crkve, tokom godina najviše stradao.

Crkva svetog Pantelejmona

Prema rečima nadležnih u Nišu, osim ovog verskog objekta, iz gradske kase uloženo je dosta novca i za uređenje seoske crkve u Ostrovici.

Iz budžeta smo za realizaciju projekta uređenja ova dva pravoslavna hrama opredelili šest milona dinara i zaista mislim da je to još jedan znak dobre saradnje grada i crkve, izjavio je Darko Bulatović, prvi čovek Grada Niša, koji je nedavno i obišao radove na rekonstrukciji.

Inače, pored ovih, čelnici Niša istakli su da aktivno učestvuju i pomažu i u izgradnji crkve „Svetog Vasilija Ostroškog“ u Duvaništu, koji je od velikog značaja pre svega za one koji su u ovom naselju proveli vreme tokom bombardovanja i preživeli kada je i ovaj deo Grada posut bombama. Prema tvrdnjama gradskih otaca, radovi na izgradnji ove, najnovije niške crkve napreduju dobro, te je realno očekivati da hram bude završen i ranije nego što je planirano.

N.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *