Grujičić u Nišu: Na pragu smo epidemije velikog kašlja, gradiće se novo porodilište, ali rokovi nepoznati

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas u Nišu prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra, da Srbija nije suočena sa epidemijom morbila, ali da je pred pragom epidemije velikog kašlja. Najavila je i da je u pripremi definitivan projekat za izgradnju novog porodilišta.

Ona je uputila molbu svima da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan i dodala da je nepotrebno da pravimo rizike. Kaže da je od Nove godine bilo oko 400 novih slučajeva velikog kašlja.

„Najveći broj zaražene dece ima od 10 do 14 godina, ali srećom kod njih nije toliko teška klinička slika, kao kod malih beba. Deca koja su umrla nisu bila zaštićena vakcinom.“ –  kaže Grujičić.

Dodaje da će uskoro biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti, na kojem će biti doneta odluka o tome da li je potrebno sprovesti vakcinaciju trudnica protiv velikog kašlja kako bi se zaštitila deca do druge godine, jer tek od te dobi deca počinju primati vakcinu protiv te bolesti.

Novo porodilište umesto parkinga ali bez reči o detaljima

Prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra, Grujičić je najavila i da je u pripremi definitivan projekat za izgradnju novog porodilišta u Nišu, na mestu sadašnjeg parkinga, iza Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. O rokovima nije govorila jer kako kaže ne želi da daje obećanja i da ih ne ispuni.

„Nova zgrada će biti napravljena po najnovijim principima gde će naše mame koje se trenutno ne porađaju u baš najboljim uslovima, zaista u rekordnim uslovima, dobiti novi prostor u kojem će im biti daleko bolje, kao i mojim kolegama i medicinskim sestrama koje rade u toj Klinici. Moramo brzo da radimo. Ne želim da unapred govorim kada će to biti gotovo, ali ćemo za kojih par meseci znati.“ – rekla je Grujičić.

Nakon višegodišnjih najava i odlaganja rekonstrukcije porodilišta, ministarka je ovog puta pažljiva sa obećanjima i još uvek ne želi da priča o detaljima projekta.

„Ne volim da nešto obećam i ne ispunim. Prošle godine kad sam bila rekla sam da je ovde jedno od prvih porodilišta koje mora da se radi upravo zbog toga što ima 4000 porođaja godišnje. Moramo da pravimo takva građevine koja možemo brzo da proširujemo, prilagođavamo novim uslovima. Zgrada u kojoj se sada nalazi porodilište ne može da zadovolji standarde 21. i 22. veka kako god da je rekonstruišete.“ – dodala je ministarka.

Prema njenim rečima izgradnju novog porodilišta bi trebalo da finansira Ministarstvo zdravlja.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *