Inicijativa da veliki muzičar Miša Blam dobije svoju ulicu u Nišu

Nišville jazz festival podneo je zvaničan predlog Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Niša, da jedna ulica u Nišu ponese ime prošle godine preminulog Miše Blama – jednog od najistaknutijih džez muzičara ne samo u Srbije, već i u celom regionu, pa i svetskim okvirima.

Misa Blam - foto Ivan Grlic

Nišville poziva i direktore beogradskog, novosadskog i kraljevačkog džez festivala – da u svojim gradovima pokrenu istu inicijativu zbog nemerljivog doprinosa koji je Miša Blam dao nastanku tih festivala.

Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević kaže da će uputiti poziv i džez poslenicima drugih gradova sa ex Yu prostora u kojima je radio i stvarao Miša Blam, pre svega Zagreba – da jedna ulica u tom gradu ponese ime Miše Blama – ukoliko je moguće, u neposrednoj blizini ulice Boška Petrovića – velikog Mišinog džez saborca i prijatelja kome se Zagreb nedavno dostojno odužio nazvavši jednu ulicu njegovog imenom.

U obrazloženju koje je Nišville podneo Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Niša, između ostalog stoji da je Miša Blam dao nemerljiv doprinos razvoju džeza u Srbiji ali i u Nišu – još od prvih izdanja džez festivala u Nišu osamdesetih godina prošlog veka pa sve do prošle godine. Mihailo Blam je na Nišvilu bio i učesnik – muzičar, kompozitor, voditelj tribina i programa, predavač na radionicama, a 2010. godine je dobio nagradu za životno delo koju Nišville dodeljuje najistaknutijim džezerima sa ovih prostora.

Miša Blam je, i tokom svojih boravaka u Nišu, ali i bilo gde da se zatekao na planeti – uvek bio na raspologanju za razgovor kako kolegama, tako mladim muzičarima i što je najvažnije – publici, pa nije preterano reći da je svaki trenutak njegovog života koji je proveo van svog doma – bila promocija džeza i kulture u najboljem smislu reči. Miša Blam je bio čovek velike intelektualne širine i kosmopolita koji je, s obzirom na svoje umetničke kvalitete, mogao da živi bilo gde u svetu. On i jeste živeo i radio na različitim meridijanima i bio najbolji ambasador svoje domovine, ali je uvek osećao potrebu da se vrati u Srbiju i uradi još nešto za promociju pravih kulturnih vrednosti. Višedecenisjki rad na prikupljanju predmeta i dokumentacije, Miša Blam je par godina pre smrti krunisao prvom postavkom „Muzeja Džeza u Srbiji“, a autor je i knjige „Džez u Srbiji 1927 – 1944“ u kojoj je objedinio istorigrafske podatke vezane za početke džeza na ovim prostorima. Dobitnik je mnogih priznanja, a uredbom Vlade Srbije dobitnik je posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *