Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ traži ostavku većnika i gradonačelnika Niša

Građanska inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ zatražila je ostavku gradonačelnika Niša i većnika jer su brzopleto i bez detaljne finansijske analize hteli da poklone niški aerodrom „Konstantin Veliki“.

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pored ostalog zahteva da se uradi nezavisna studija ekonomske opravdanosti i uticaja predloženog modela centralizacije aerodroma u Nišu, kao i drugih različitih mogućih modela upravljanja aerodromom.

Studija bi, kako kažu u inicijativi „Ne damo niški aerodrom“ morala da uključuj ne samo zatvorenu finansijsku analizu funkcionisanja aerodroma u Nišu, već i analizu uticaja svakog od modela na lokalni i regionalni ekonomski i društveni razvoj, kao i analizu uvećanih troškova putovanja avio-saobraćajem koje će podneti građani svojim novcem ukoliko dođe do prebačaja saobraćaja na beogradski aerodrom.

Napominjemo da postojeća istraživanja i analize, kao i finansijski izveštaji aerodroma, ukazuju na značajne uspehe postojećeg modela upravljanja niškim aerodromom, pa otud i pitanje zašto se jedan uspešni model zamenjuje neizvesnim, neistraženim i centralističkim modelom upravljanja. Tek nakon ovih analiza se može pristupiti javnim raspravama i naći rešenje koje je opravdano i sa aspekta budžetske potrošnje, najpovoljnijeg uticaja na ekonomiju u regionu, kao i mogućnost lakog pristupa avio-saobraćaju građana Južne i Istočne Srbije. Svaka odluka doneta bez ovih podataka je nekompetentna i neodgovorna, ističu u ovoj inicijativi.

Oni kažu da način na koji se trenutno predlaže poklanjanje aerodroma centralnom nivou vlasti je takav da nema nikakvih pisanih obaveza koje preuzima Republika u odnosu na razvoj aerodroma.

Predlozi koje daje opozicija (referendum), kako kažu, su interesantni sa aspekta čuvanja vlasništva aerodroma na nivou Grada Niša. Ipak, naša inicijativa ima drugačije zahteve:

 • Da Skupština Grada Niša odbije predlog Gradskog veća u vezi sa poklanjanjem aerodroma centralnom nivou vlasti
 • Da trenutni Gradonačelnik Niša i članovi Gradskog veća daju ostavke zato što su brzopleto i bez adekvatnih informacija bili spremni da poklone aerodrom koji pripada Nišlijama i Nišlijkama,
 • Da se uradi nezavisna analiza ekonomske i društvene opravdanosti centralizacije niškog aerodroma, uporedno sa drugim mogućim modelima upravljanja.

Ukoliko bi se ovi zahtevi ispunili, referendum bi postao suvišan, a otvorio bi se prostor za javnu, demokratsku i informisanu debatu zasnovanu na argumentima, a ne mišljenjima, zaključuju u inicijativi.

gradjanin.rs

1 Comment

 1. Поштоване суграђанке и суграђани,

  Желим да Вам пренесем један важан податак који се тиче свих нас.

  Две највеће Хришћанске ходочасне светиње,
  Цркву Рођења Христовог у Витлејему, на месту Христовог Рођења, и
  Цркву Васкрсења Христовог у Јерусалиму, на месту Христовог Васкрсења, из које се на Велику Суботу дели Благодатни Огањ широм планете,
  подигао је цар Константин у првој половини 4. века по жељи своје мајке царице Јелене.

  Итекако би било лепо, да Ниш успостави са тим местима директне авионске линије, по искључиво економским ценама, да верници целог света са задовољством путују и преносе лепе вести о нашем граду.

  Христос Воскресе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *