Inspekcija rada krenula u borbu protiv rada „na crno“

Republicka inspekcija rada počela je sa takozvanom rotacijom inspektora iz grada u grad ili opštinu. Time se, kako kažu, izbegavaju sve eventualne manipulacije, a samo kontrolisanje privrednika i suzbijanje rada „na crno“ je delotvornije.

business-data

Irena Šljivar Milijić, inspektorka rada apeluje na sve one koji rade „na crno“ odnosno bez ugovora i potrebnih dokumenata, da prijave svog poslodavca, ali dok rade, a ne kada prekinu odnos u odredenom preduzeću.

– Mi imamo redovne i vanredne kontrole. Blokada računa, nedostatak sredstava su najčešći problemi u poslovanjhu privrednika. Mi saslušamo prvo drugu stranu, prvo upozoravamo, a onda tek pribegavamo sankcijama. Znači, svi oni koji misle da su im povređena radna prava, mogu doći kod nas da to prijave, ali mi moramo da saslušamo i drugu stranu – ističe Šljivar Milijić.

Nemanja Kurtić, privatnik

– Država je dala takve namete privatnicima da sada postoji pojava da oni koji nešto rade, odlučuju čak i da otpuste radnika, da bi izdvojili za neki namet. Primer je porez. Privatnici ne znaju kakva ih sudbina očekuje, koliko moraju da izdvoje u sledećoj godini za porez i normalno, da bi firma opstala oni se odlučuju da jednog radnika „natovare“ poslom dok neki slabiji radnik dobija otkaz.

Ratomirka Perić, domaćica

– Svi znaju da pola ovih devojaka u buticima radi bez ikakvog papira. To je javna tajna, ali niko ne preduzima ništa. Moja unuka je radila na trafici kao probni radnik. Gazda joj je posle tri meseca dao neku crkavicu i primio drugu devojku.

Marko Karaklajić, automehanicar

– Držati danas radnika pod punim radnim vremenom je skupo za svakog privatnika. Skupi su nameti i zato se primaju ljudi na crno da rade. Ko ne bi voleo da primi radnika, zadovoljnog da dode na posao, da mu se širi firma, ali država je stavila tolike dažbine da nam se to ne isplati.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *