„Irie FM“ na festivalu PozitivNI 1.juna!

Jedan od najpopularnijih bendova u regionu, beogradski sastav Irie FM nastupiće na ovogodišnjem festivalu PozitivNI u petak 1.juna u parku Čair. Bend će nastupiti prvi put na festivalu ali i prvi put u Nišu. PozitivNI i ove godine ostaje veran tradiciji da svojim posetiocima celokupan program daruje besplatno tako da će  osmeh i pozitivno raspoloženje biti ulaznica za ovaj koncert.

Irie FM bend čini osmočlana ekipa : Vukašin Marković, Slobodan Jovanović, Ana Protulipac, Uroš Milojević, Nikola Spasić, Sava Miletić, Dejan Nestorović i Ivan Radivojević okupljena oko zajedničkog cilja – stvaranja muzike sa ukusom!

Vukašin Marković – frontmen benda je kako kaže, posle dugo godina, konačno našao ćup sa zlatom koji je veći i značajniji od onog iz čuvene serije „Porodično blago“. Tada je, kroz lik mladog Bebana otkrivao glumu, međutim, kaže da je odavno muzika u njegovom životu definitivno preuzela primat. Sa Vukašinom u liniji stoje diskretni heroji, drugari koji dele svakodnevicu i aktivno oblikuju ovaj bend. Tu su i kada se tegli oprema – i kada se deli lova. Žanrovski, koreni zvuka benda Irie Fm i njihovog prvog albuma „Skills Of The Youths“ („Veštine mladih“) se nalaze na području karipskog mora i londonske podzemne železnice, vešto zamotanog u kaput sa Kalenić pijace.

Na krilima ovog izdanja i Rototom takmičenja 2012. godine, bend je proglašen za najbolji mladi evropski reggae bend u Evropi, u konkurenciji od preko 600 bendova. Kao nagradu, bend je osvojio turneju po Evropi uz „prime-time“ satnice na najvećim reggae festivalima, gde je imao prilike da svira sa svim velikim imenima iz domena reggae muzike.

Novi materijal benda, je nadasve drugačiji prvenstveno zbog pesama na maternjem jeziku, ali je i žanrovski „roots reggae“ pravac obogaćen uplivima drugih muzičkih ukusa kao što su disco, afrobeat, funk i drugi. Time bend crpi svoje uticaje iz više sfera, stavljajući ovaj put akcenat na kulturološki bližu formu teksta, što se pokazalo kao veoma pozitivna promena. Više svirki van zemlje nego u zemlji, evropska priznanja, i turneje po Evropi i Indiji, su dokaz kvaliteta Irie Fm-a, ali i bude želju da se ovaj bend češće pojavljuje na domaćim prostorima.
Irie Fm je bend novog pop zvuka iz Beograda. Meša različite tradicionalne pristupe pop muzici, i povezuje ih, bez mnogo osvrta na žanr, tako da zvuk benda varira od pesme do pesme. „Multi-task“ muzičari, kreativci, okupljeni oko jedne ideje – kreiranje „nove“ muzike koja ima direktan pristup svojoj publici.

Ovogodišnji PozitivNI festival održaće se od 31.maja do 3.juna 2018.godine.

Fb event: https://www.facebook.com/events/605823296437600/

Links: https://www.youtube.com/watch?v=FKb0XDYphe0

https://www.youtube.com/watch?v=_Ey3WyIlPfs

PozitivNI: http://www.pozitivni.rs/

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *