Kada ti se ne uči zovi terapeuta

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

Untitled
FOTO: Laura Wood, flickr.com

„Najčešći problemi niških studenata su vezani za porodicu, finansije, odnose sa prijateljima ili suprotnim polom, učenje, prilagođavanje novoj sredini“, kaže Milena Stanković. „Problemi koje ima njihova porodica, a  uglavnom su finansijski, nezaposlenost njihovih roditelja, odnosi među članovima porodice se i te kako reflektuju na mlade ljude. Kada ne mogu sami da izađu na kraj sa tim problemima i kada se nađu u nekoj vrsti kruga, oni se obrate za pomoć terapeutima Psihološkog savetovališta za studente koje radi na Univerzitetu pod okriljem SKC-a“.

Naša sagovornica kaže da se za pomoć javljaju najmlađi studenti, oni koji su tek upisali fakultete.

„Njihov problem je prilagođavanje novoj sredini. Većina njih dolazi iz manjih sredina gde se drugačije živelo i sada se teško prilagođavaju životu u velikom gradu. Zajedno sa prilagođavanjem novoj sredini oni se prilagođavaju i novom načinu učenja. Fakultet se u mnogome razlikuje od srednje škole. Zahtevi su i drugačiji i obimniji. Profesori su nepoznati. Svako ima svoj način rada. Drugovi na fakultetu su im još uvek nepoznati . Sve su to nove situacije sa kojima se sreću i koje utiču na njih“, kaže Milena Stanković.

Starije studente muči nešto drugo.

„Kod njih se ponekad javi zasićenje učenjem“, kaže Milena.

Da su psiholozi u pravu potvrđuju i sami  studenti. Oni najstariji, apsolventi kažu da su godinama učili da uhvate uslov, da budu na budžetu, da „nabiju“ prosek. Sada kada su došli do kraja učenje im je malo dosadilo, ili, kako kažu psiholozi, zasitili su se učenja. Ali i za njih postoje stručnjaci u savetovalištu koji mogu da pomognu. Potrebno je da se studenti samo jave. To isto važi i za one koji imaju problema sa partnerom ili sa drugovima.

Svoje aktivnosti Savetovalište realizuje kroz tri sektora, savetovanje, edukativni sektor i  istraživački sektor.

„SOS telefon je dostupan  svakog radnog dana u periodu od 15-19h. Studenti mogu slobodno i anonimno da razgovaraju o svojim aktuelnim problemima putem otvorene telefonske linije sa kompetentnim i edukovanim osobama koji će pokušati da im pomognu da lakše izađu na kraj sa aktuelnim životnim teškoćama. Osim toga imamo i internet savetovanje. Studenti mogu u bilo koje vreme slati svoja pitanja i dileme na e-mail Savetovališta. Predviđeno vreme za dobijanje odgovora je 48 časova, ako je pitanje postavljeno radnim danom, odnosno 72 časa ako je pitanje postavljeno u vreme vikenda. Na mejlove studenata, pod mentorstvom kliničkog psihologa, odgovaraju edukovani psiholozi i apsolventi psihologije“, objašnjava Milena Stanković.

Ove godine Psihološko savetovalište je u januaru  organizovalo radionicu „Komunikacija u partnerskim odnosima“, a za kraj februara i početkom marta se planira radionica „Otuđenost među polovima“.Marta se planira i okrugli sto na temu psihologija i sport, a uveliko traju pripeme za nova istraživanja i nove projekte.

1 Comment

  1. Zdravo. moje ime je stefan. imam 25 god i student sam bio na ekonomskog fakulteta u Nisu a sada na Subotickom ekonomskom u Bujanovcu. moj problem sa studijama jeste kako da nateram sebe da ucim. koncentracija mi je drasticno opala .takodje imam problem sa odsutnoscu. kada sednem da ucim iskljucim se tako da je dzaba sto citam gradivo. to odsustvo tj taj osecaj kada gledas negde a iskljucis se , ne mislis o nicemu mi se jako cesto javlja. imam problem dok pricam sa nekim pola stvari ne registrujem.takodje sam primetio dok citam kao da neke reci nagadjam tj kao da me mrzi da citam, pa se kasnije vratim i ispravim se .jel mozete da mi kazete o cemu se radi i kako da resim to ? unapred sam vam zahvalan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *