Kako je „Bjelo dugme“ trebalo da se zove po leskovački – „belo puce“?

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Predrag Zlikovac

predrag-zlikovacNe bi mi obraćali pažnju u vezi koncerta na Trgu kralja Milana u Nišu, povodom dočeka Srpske nove godine ili Vlasuljice kod nekih drugih etničkih grupa, da Brega nije iz Sarajeva došao u Niš, da služi tamo nekad davno vojni rok. Vojničke ljubavi zaborava nemaju, kao što i sam izjavi, proveo je u Nišu predivnu godinu dana.

Postoji priča da je čak možda u Nišu ili Leskovcu rođena ideja o nazivu „Bjelog dugmeta“, od nekog Bagdale, koji je navodno kumovao imenom Belo puce. Ipak Sarajevo i Niš su neiscrpna tema vojničkih ljubavi, doživljaja, sećanja. U Sarajevu se nalazila Srednja vojna škola, a Niš je uvijek bio Grad sa velikim brojem vojnih lica i danas je u Nišu Komanda kopnene vojske. Povezanost je trajala decenijama. Sigurno se javlja i kod jednih i kod drugih nostalgija i želja za međusobnim obilascima i podsjećanjima na neka dobra vremena.

Bjelo dugme ili Belo puce
Bjelo dugme ili Belo puce

Nepisano je bilo pravilo da Nišlije služe bojni rok u Sarajevu i obrnuto. Eto i Goran Bregović je kao sam kaže zbog tih vremena došao da svira u Nišu. Sigurno se ovde divno proveo, pa dete je oficira. On je svoj posao odradio za raju onako kako to rade sarajevski jarani i ubjeđeni smo da nije došao u Niš da svira za novac.

E, sada menadžer, organizatori, Ministri i lokalni igrači, šta su se i kako dogovorili otkriće LAF, vjerovatno lafo(vski).

Pošto je i dete oficira, valjda mu je i to bio još jedan podstrek da svira u Nišu, koji ima izuzetno dugu vojničku tradiciju.Valjda je nešto od oficirske časti sa oca prešlo na sina.

Vjerujemo da onih 8000 Nišlija bilo zadovoljno prikazanim i čašću da im Gradonačelnik Niša lično poželi sve najbolje u Novoj Srbskoj godini. Ostalo ostavljamo domaćinima da urede našoj zajedničkoj kući.

Kafić Estrada danas
Kafić Estrada danas

Nekadašnje kultno mjesto okupljanja svih koji su značili nešto na muzičkoj sceni Sarajeva bio je kafić „Estrada“, otvoren 1984.godine, čiji je suvlasnik bio Raka Marić naš najpoznatiji muzički menadžer, a koji je sve vrijeme bio upravo menadžer „Bijelog dugmeta“. Sada je taj objekat u potpunosti zapušetn.

Moje sjećanje mora da se vrati u djetinjstvo, negdje u 13 ili 14 godinu,kada nije bilo pominjanja EU, prava djeteta, Zaštitnika građana itd, nego je Stari bio i Kadija i Sudija.

Onda si trebao da skupiš hrabrosti pa da prvo zaslužiš da te oni veliki iz Raje, (društva) povedu sa sobom na noćni izlazak,znalo se u „Estradu“.

Pa nije bilo ništa toliko bitno gledaš ljude i poznate face sa tv ekrana, oni se normalno ponašaju, čak te ponešto i pitaju, a ti lebdiš u okruženju.

Ma nije to poenta, nego pošto se vratiš kući u gluvo doba noći, a Stari ujutru rano ode na posao trebaš ga sačekati popodne da umoran dođe sa posla i znaš šta te čeka jer se kući nisi vratio na vrijeme.

Svi su koristili oproban recept, 3 do 5 pari pantolona da ublaže udarce vojničkog opasača, ali zadovoljstvo među vršnjacima kada oni stariji iz Raje kažu da si bio sa njima u „Estradi“ bilo je neponovljivo.

Bila su to predivna vremena u Rodnom gradu,posredno vezana za „Bijelo dugme“ kojih se sigurno sjećaju i mnoge Sarajlije-Nišlije čiji su roditelji iz Niša otišli da žive u Sarajevu pa su oni tamo rođeni i odrasli, a danas žive u Nišu. Eto zato je bio i poseban koncert Gorana Bregovića u Nišu!

foto: klix.ba i radio4you.rs