Otkrijte pojedinosti iz naše istorije, koje do sada niste znali na promociji knjiga u NKC-u

Dve zanimljive knjige „Ubistva u srpskoj istoriji“, autora Čedomira Antića, i „Državni neprijatelji“, autora Predraga J. Markovića, biće predstavljene u petak 10. maja u 18 sati, u NKC-u. Ovim povodom iz NKC-a pozivaju sve da kako kažu, zajedno otkrijemo pojedinosti iz naše istorije, koje do sada nismo znali.

Knjiga profesora dr Čedomira Antića prvi je pokušaj da se na istorijski, činjenični i argumentovan način prosvetle najveća, prelomna, ubistva i atentati kroz deset vekova naše istorije. Dramatično svedočanstvo, sveživotni podsetnik, oporuka, opomena i putokaz kako se kroz vreme istorije nosi breme narodne sudbine.

„Ubistva u politici nisu srpska posebnost. Ali, na neki način jesu njena zla kob. Kroz našu viševekovnu istoriju, sve od svetorodne loze Nemanjića do snajperskog ubistva premijera u Nemanjinoj – ta zla kob se provlači. Ubistva vladara i poznatih ličnosti zbivala su se u borbi za presto (Nemanjići), sukobu ustanika (Karađorđe), izazovu velikih ratova (Vidovdanski atentat), rušenju dinastija (Majski prevrat), prekidu razvoja države (Marsejski atentat i ubistvo Đinđića), ređale se osvete, množila politička ubistva. Samo u Miloševićevoj deceniji bilo ih je oko pedeset“ – navodi se u opisu knjige.

Knjiga „Državni neprijatelji“, autora Predraga J. Markovića bavi se mračnom stranom rada „službi“, time kako su oni koji su čuvali državu od neprijatelja postali državni neprijatelji.

„Ceo svet decenijama je fasciniran ličnostima, inspirisanim Džejmsom Bondom, koje spasavaju države jureći neprijatelje. Ali to je samo jedna strana medalje. Ona sjajna. Ova knjiga nije na tom tragu. Njena tema je mračna strana rada „službi“. Tajne policije ne bave se isključivo teroristima, stranim obaveštajcima i stvarnim neprijateljima. One su stvorile jednu opasnu mešavinu borbe protiv stranih špijuna i agenata sa borbom protiv raznih unutrašnjih neprijatelja, stvarnih ili izmišljenih. Protiv sopstvenih građana“ – stoji u opisu knjige.

Na promociji će učestvovati autori knjiga kao i Manjo Vukotić, direktor izdavačke kuće „Vukotić media“ koja je izdavač ovih knjiga.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *