Kolektivne ostavke u LAF-u jer vlast nema sluha za suzbijanje korupcije

Lokalni antikorupcijski forum Niš  (LAF) doneo je odluku o samoraspuštanju nakon bezmalo četiri godine realizacije i praćenja primene Lokalnog plana za borbu protiv korupcije grada Niša, te borbe protiv svih oblika korupcije u organima javne vlasti, lokalnoj samoupravi i javnom sektoru.

Jedan deo članova LAF-a

U Modelu LAP-a je navedeno i da sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji imaju obavezu da, na osnovu rešenja data u tom dokumentu, do 30. juna 2017. godine, usvoje sopstvene Lokalne antikorupcijske planove. Grad Niš je, nažalost, ovaj rok propustio. Na taj način je ozbiljno doveo u pitanje antikorupcijski kredibilitet koji je stekao jer je još 2010. godine, kao jedan od retkih gradova u Srbiji, usvojio LAP, te dobio Lokalni antikorupcijski forum, koji se etablirao kao obrazac za buduća antikorupcijska tela u Srbiji. Takvo ponašanje lokalne vlasti nastavak je ignorisanja borbe protiv korupcije na lokalu, koja je, uprkos drugačijim tvrdnjama, vođena najčešće samo verbalno, papirnato, selektivno i neefikasno, a uz povremene političke zloupotrebe, navodi se u saopštenju LAF-a.

Članovi LAF-a, kako kažu, nastaviće institucionalni i drugi antikoruocijski aktivizam jer nemaju nameru da ono što su do sada postigli „prepuste“ onima koji bi eventualno usporili ili zaustavili borbu protiv ove društvene pošasti, koja je u Srbiji i Nišu široko rasprostranjena.

LAF je ovih dana, a pre nego što je obavestio Grad o kolektivnoj ostavci, već zahtevao od nadležnih organa da šest njegovih sadašnjih članova, bivših članova i dobitnika Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije, a koji su se izjasnili da to žele, postanu članovi buduće Radne grupe za donošenje novog Lokalnog antikorupcijskog plana i Komisije za izbor članova novog antikorupcijskog tela. Zahtev LAF-a zasnovan je na uverenju da je reč o ljudima koji imaju dokazani antikorupcijski integritet, te značajno antikorupcijsko iskustvo, znanje i veštine. Razlog za donošenje odluke o samoraspuštanju jeste i činjenica da lokalna samouprava, koja ni na koji način nije birala članove LAF-a, ne treba ni da ih razrešava. Članovi LAF-a su, naime, izabrani na javnom konkursu, od strane nezavisne komisije u kojoj nije bilo predstavnika lokalne samouprave, a Gradsko veće Niša je nakon toga donelo formalno rešenje o osnivanju, u kojem je navelo imena izabranih članova, a bez diskusije o njima.

Oni navode da lokalna vlast nije aktivno realizovala niti jednu meru iz postojećeg Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, a odnos prema LAF-u bio je najčešće pasivan, uz povremene direktne pritiske na članove tela. Što je LAF bio aktivniji, komunikacija (ne)malog broja gradskih funkcionera sa njim bila je pasivnija.

Među takvim funkcionerima su i oni na „najvišim pozicijama“ na lokalnom nivou vlasti. Predhodni gradonačelnik Niša je mesecima, pa i godinama, odbijao svaki službeni kontakt sa članovima LAF-a. Aktuelni gradonačenik Niša imao je samo jedan sastanak sa LAF-om, a na zahtev ovog tela za razgovor o usvajanju novog LAP-a, za koje je 30. juna isticao rok, a koji je podnet pre tri sedmice, do danas nije odgovoreno. Članovi LAF-a su od početka radili volonterski i bez ikakve naknade iz budžeta, koju nisu ni želeli, saopštava LAF.

Još jednom podsećamo da je za iole uspešniju borbu protiv korupcije neophodan pre svega daleko veći aktivizam građana, ma koliko to bilo teško. Bez njih, a u uslovima opšte nezainteresovanosti i apatije, svaka borba protiv ovog sistemskog zla biće salonska, neefikasna, pa i donkihotovska.

gradjanin.rs

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *