Komunalni haos preti Nišu

Vršilac dužnosti predsednika Gradskog odbora NOVE Niš Ivan Jovanović je na konferenciji za novinare ocenio da lokalna vlast malo mari za potrebe građana, a svojim nemarom i neradom preti da komunalnim haosom potpuno uruši grad.

ivan-kzn1

Lokalni čelnici ne žele ili se jednostavno prave da ne vide komunalni nered u gradu.  Pojedine javne površine su zarasle u travu visoku i preko pola metra, te više podsećaju na džunglu nego na sređenu urbanu sredinu. Problem nije samo estetski, već i zdravstveni, jer je visoka trava plodno mesto za rast populacije krpelja i komaraca koji su potencijalni prenosioci mnogih zaraznih bolesti – rekao je Jovanović.

On je kazao i da je nemarom gradske vlasti narušena i bezbednost u saobraćaju, jer su „horizontalna signalizacija, pešački prelazi i oznake za skretanja jedva vidljivi i danju, a kamoli noću“.

Ne oglašava se ni Komunalna policija, nadležna za održavanje komunalnog reda, pa se pitamo da li će grad da plaća i odštetu za ujede zmija ili krpelja. Za obavljanje ovih poslova je pre šest godina osnovano JKP „Gorica“, koje danas grca u finansijskim problemima. Zaposleni se bore da prežive, jer zarade kasne, a tek ovih dana primili su polovinu decembarske plate – naglasio je Jovanović.

Upravo preduzeće „Gorica“, smatra Jovanović, jeste primer da su se prilikom njegovog osnivanja lokalni čelnici rukovodili ne potrebama građana, već prilikom da zbrinu što veći broj zaslužnih partijskih članova. Kako je naglasio, situacija nije ništa bolja ni u drugim javnim preduzećima, u kojima je previše zaposlenih u administraciji, a premalo u proizvodnji.

Javna preduzeća i ustanove za stranke koje čine lokalnu vlast predstavljaju plen. Svaka stranka ima svoje javno preduzeće – ustanovu, ili više njih,  koje predstavlja zasebnu državu. Poštuje se samo „sud partije“, nikako ekonomska logika. Rezultat je vidljiv. Nova stranka je protiv takvog funkcionisanja gradske vlasti i smatra da javna preduzeća treba da vode stručni ljudi – istakao je Jovanović i dodao da ukoliko se nastavi dosadašnji trend, Niš će u bliskoj budućnosti biti suočen sa teško rešivim komunalnim haosom.

Nova Stranka, Gradski odbor Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *