Matematička zimska bajka na Tari (foto)

piše: Mirjana Rašić Mitić,
nastavnik matematike

Sa matematičkim društvom Arhimedes uspešno sarađujem već desetak godina, a ove godine sam imala čast da budem jedan od predavača na njihovoj zimskoj školi matematike koja je održana u dečijem odmarališti Mitrovac na Tari od 28.1. do 5.2.2017. Lepote nacionalnog parka Tara su me osvojile potpuno, a uživanje u zimskim čarima kombinovano sa matematičkim radionicama se pretvorilo u radni odmor kakav se samo poželeti može.

Ukupno 79 dece iz cele Srbije, ali i iz Republike Srpske, je vodilo 14 iskusnih nastavnika kojima su pomagali mladi nastavnici David, Žarko i Pavle, učenici prvog razreda srednje škole, uspešni matematičari i programeri potekli iz Arhimedesove škole za talente.

Svaki dan je bio odlično isplaniran i ispunjen kombinacijom matematičkih i sportsko-rekrativnih aktivnosti. Deca su dan započinjala sa  dva časa matematike na kojima su imali priliku da čuju razne predavače i prouče različite oblasti. Nakon časova su išli na skijanje ( imali su i besplatnu školu skijanja koju je vodio stručni instruktor) ili u organizovanu šetnju, a u poslepodnevnim i večernjim satima su imali matematičke i programerske radionice. I to nije sve!

Odigran je turnir u gou

Organizovano je takmičenje u kenkenu (matematičko-logička igra, slična sudoku), rešavanje konkursnih i nagradnih zadataka, zanimljivih i neobičnih matematičkih problema, mogli su da igraju šah ili go koji je ove godine bio moj mali doprinops raznovrsnosti Arhimedesove škole. Bila sam fascinirana zainteresovanošću mladih matematičara i na svakom koraku su se mogla videti deca kako rešavaju neke probleme. Suncem okupana Tara i jelke prekrivene snegom, nezaobilazna kačara sa odličnim palačnikama, šetnja kroz šumu pod vođstvom iskusne rekreatorke Goce će svima nama biti divna uspomena.

Uživala sam u divnom druženju sa kolegama koji su pokazali da su Arhimnedesovi nastavnici najbolji, ali i da, osim pedagoških i stručnih kvaliteta, imaju i onu toplu ljudsku stranu neophodnu za rad sa decom. To je svakako i razlog zašto profesor Olga Zajceva proputuje pola zemljine kugle i čak iz Kanade, već treći put, učestvuje na Arhimedesovoj školi. Deca su obožavala Olgu i iskreno su se rastužili kada je rekla da mora da pođe dan ranije. Tada se moglo videti koliko su ta deca multitalentovana jer su za jedno popodne priredili mali oproštajni koncert Olgi i toplo joj se zahvalili na dolasku, što je njoj (a i ostalima) izmamilo suze i obećanje da će se potruditi da dođe opet.

Dan pred polazak je predstavljao priliku da se kroz završni test proveri koliko je ko zapamtio, a kulminaciju je predstavljao matematički kviz oštroumnosti koji je održan poslednje večeri. Neizvesnost rezultata je rasplamsala navijačke strasti u publici, a pobednici su slavili tek posle četvrtog rezervnog pitanja! Održani su i turniri u šahu i gou. Kako je ovo bio prvi susret dece sa drevnom misaonom igrom go, veoma sam zadovoljna malim turnirom sa 10 igrača koji smo održali. „Majstorica“ koju su za prvo mesto odigrali Anja i Aca je bila jedna zaista lepa partija, a nadam se da je ova prelepa igra našla nove poklonike (više o gou možete pročitati ovde).

Rešavanje zanimljivih i neobičnih matematičkih problema

Poslednjeg dana, pred polazak, najbolji su dobili nagrade u vidu lepih matematičkih knjiga iz izdavačkog fonda Arhimedesa, a svi učesnici bilten i zajedničke fotografije.

Na Arhimedesovim letnjim i zimskim školama mladih matematičarima je do sada učestvovalo preko 10700 učenika. Perfektna organizacija: od smeštaja dece u autobus do povratka kući, odličan smeštaj i hrana u dečijem odmaralištu, divne kolege i pametna deca su svakako razlog zbog koga ću svim roditeljima preporučiti da svoje dete pošalju na jedan ovakav aktivan odmor. A meni ostaje da se nadam da ću videti kako izgleda i letnja škola na Goču.

 

 

2 Comments

  1. JEDINO DECA ,PSI I KONJI,NA KOPNU A DELFINI U VODI,UMEJU SVOJE,AFINITETE I KVALITETEE,BIOLOSKE AFINITETE I KVALITETE/UMEJU,HOCE ,DA PLASIRAJU, DECO NAPRED,VI STE CEDNE DUSE!!!OSTALI STOJ,PA U PRLJAVI BOJ!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *