Menadžerski pucanj u novinarstvo ili su štampane medije „namagarčili“ distributeri?

Društvene mreže preplavljene su jutros slikama raznih trafika i prodavnica gde su na naslovnim stranama „respektabilnih“ štampanih listova postavljeni predizborni flajeri(plakati) predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića.  

foto: Nikola Marković

Postoje dve teorije zašto su Nišlije zatekle ovu jednobraznu sliku novina na niškim trafikama. Prva je da je svakom listu ponaosob plaćeno da objavi novine u ovakvom izdanju pa su menadžeri „popustili“ pred novcem, ali i ništa manje moguća, da je distributerima plaćeno da prilikom ispostave novina stave ovaj umetak na štampani medij (o čemu taj medij nema pojma), a koji bi tako bio plasiran na trafikama. To se nije jednom već mnogo puta dešavalo, ali ne ovako drastično jer su flajeri ubacivani u sredinu novina.

foto: Ivan Novković

Zanimljivo je da od tih većih kuća, samo „Informer“ i „Danas“ nemaju ove specifične flajere. Informer je nešto što se zove dnevna novina koja podržava otvoreno Vučića, a za Danas bi i moglo da se pretpostavi da se ne bi tako lako „prodali“ i objavili ovakav predizborni plakat. Postoji i teorija da je upravo „Informer“ hteo da se „osveti“ kolegama iz drugih medija te ih je na ovaj specifičan način „ponizio“.

Prva reakcija Nišlija kada stanu pred trafiku je da se nasmeju, i obavezno pitaju „šta je ovo bre?“ – kaže nam jedan od trafikanata.

Na društvenim mrežama se mogu videti komentari „ovo nije bilo ni za vreme Miloševića“, „neko se opasno uprpao“ i slično.

Novinari u celom tom slučaju su žrtve. Oni sigurno ne odlučuju šta će i kako biti objavljeno na naslovnicama već to čine menadžeri koji nikada nisu napisali vest u novinama.

Poslednja vest: Građaninu se javio predstavnik jednog distributera koji je rekao da ova kuća, iako raznosi novine po Nišu, nema nikakve veze sa ovim slučajem. Predstavnik nije hteo da se imenuje, a želeo je i ime distributerske kuće „da mu se ne povlači po novinama“.

M.Smiljković

1 Comment

  1. Znate li da od večeras u ponoć vlasnici od kučiki neće da smeju da gi đetaju po grad jer sa svoje AV,AV mogu da krše izbornu tišinu i navijaju za Vučića!Ali, problem je kako da se obuzdaju psi lutalice ako pored konejneri počnev da zavivljav AV,AV…Može vrlo pogrešno da se svati!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *