Milić: Lokacija za novo porodilište loša i nepraktična

Povodom predloga o lokaciji za izgradnju novog porodilišta, oglasio se direktor Kardiohirurgije Dragan Milić, koji smatra da je lokacija loša i nepraktična iz više razloga. Kaže da će dečije klinike tako biti udaljene više od 500 metara od zgrade novog porodilišta, a zidanje nove zgrade u tom prostoru dovešće do saobraćajnog kolapsa.

Predlog je, kako kaže Milić, morao da obuhvati i izgradnju novog Instituta za majku i dete koji bi formirale obe dečije klinike kako bi Niš dobio jednu funkcionalnu celinu.

„Podsećamo da ni posle 50 godina Niš nema nijedan institut pa ni Institut za majku i dete. Deca Niša i celog juga Srbije moraju imati iste uslove za lečenje kao deca u Beogradu.“ – kaže Milić.

Dodaje da je neophodno predvideti najmanje 2 višespratne javne garaže kako bi se obezbedilo bezbedno i normalno odvijanje saobraćaja i da se ne smeju dozvoliti propusti kao što su bili tokom projektovanja novog UKC Niš kada je zaboravljeno da se projektuje poliklinika za preglede, kuhinja i vešeraj.

Predlaže da se umesto na ovoj lokaciji, novo porodilište izgradi odmah pored zgrade sadašnjeg, duž Zetske ulice.

„Toplim vezama povezati novu zgradu porodilišta i staru zgradu gde bi se radila samo ginekologija čime bi se zadržala funkcionalnost jer sada postoji topla veza sa dečijom klinikom. Idejno rešenje koje vam prikazujemo je napravila jedna od najpoznatijih niških arhitektonskih kuća.“ – dodaje Milić.    

Kao konačan predlog dodaje da bi sredstva namenjena za izgradnju Nacionalnog stadiona trebalo da budu preusmerena na izgradnju 100 porodilišta u Srbiji.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *