Mis Niša 1927. godine Ljubica Kocić – Otac joj zabranio takmičenje za Mis Jugoslavije

Za najlepšu Nišlijku pre 80 godina izabrana Ljubica Krajnalić, kasnije udata Kocić, tada student farmacije. Otac joj zabranio da učestvuje na izboru za „Mis Jugoslavije.

misnisaGodine 1975, kad je vaš novinar razgovarao sa njom, Ljubica Krajnalić bila je pobednicana izboru za „Mis Niša“. Tada se približavala sedamdesetoj, ali je još bila lepa, istina na drugi način nego pre pola veka, kada je imala 19 godina.

– U to vreme pričala je Ljubica Kocić u Nišu su vrlo često organizovani balovi u viđenijim kafanama i hotelima na kojima se pevalo i igralo do zore. Na jednom Šakvom balu, u oficirskom domu (sada Dom mladih ) 1927. godine održan je izbor najlepše devojke Niša, a pobednica je išla na takmičenje za „Mis Jugoslavije“.

– Po sećanjuLjubice Kocić na izboru se našlo desetak devojaka. Svaka od njih imala je svoj broj. U predahu između dve igre one bi prošetale prostorom za igru ispred žirija koji je bio sastavljen od umetnika, profesora, fotografa.

Kako bi prošla na izboru za „Mis Jugoslavije“, teško je sada reći. Tek, Ljubica na tom konkursu nije učestvovala jer joj nije dozvolio otac. Najlepša Jugoslovenka te godine bila je Zagrepčanka Štefica Vidačić, koja se kasnije posvetila filmu.

– Bilo je u to vreme u Nišu mnogo lepih devojaka, ali se najviše cenila ona prava lepota, prirodna. Bez šminkanja, kozmetike, čupanja obrva, devojke su morale da budu smerne, skromne, o odlasku u bioskop ili kafanu sa momcima nije bilo govora.

Ta mesta smo posećivale samo sa roditeljima i stalno bile u njihovom vidokrugu. U njihovom prisustvu smo i žurke priređivale. Muškarci su smeli da nas dodiruju samo prilikom igre. Preko dana smo imale promenade pored Nišave, a uveče odlazile u kermes u park. Ja sam slobodno vreme provodila sa drugaricama u Sokolani. Išle smo i na ekskurzije i sokolski slet u Pragu, u Čehoslovačkoj.

I nezaobilazno pitanje: Šta Ljubica Kocić misli o današnjim devojkama?

– Svako vreme nosi svoj pojam lepote. Na ulici vidim mnogo lepih devojaka, lepših nego u moje vreme. Smeta mi što mnogo upotrebljavaju kozmetiku. Ja sam ipak za onu pravu lepotu, prirodnu. Najlepša nišlijka 1927, godine umrla je 20. oktobra 1991.

Simon Milčić

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266