Mladi bez roditeljskog staranja i lokalne usluge socijalne zaštite

U niškom Media i reform centru, održan je okrugli sto u okviru projekta „Kvalitetna socijalna zaštita u lokalnoj zajednici“. Tema trećeg okruglog stola bila je „Lokalni prioriteti socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva mladih bez roditeljskog staranja koji izlaze iz sistema društvene brige kroz lokalne usluge socijalne zaštite u gradu Nišu.“

mladibezst

U radu ovog skupa, koji je okupio predstavnike relevantnih ustanova i organizacija civilnog društva, učestvovao je i predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić sa saradnicima, članovima opštinskog veća i rukovodstvom Kancelarije za mlade opštine Palilula.

„Oblast socijalne zaštite mora da bude usmerena ka poboljšanju socijalnog statusa građana na ličnom, porodičnom i širem socijalnom planu. U radu naše opštinske Uprave, istakao je predsednik Boban Džunić, zalažemo se, da teorija i propisi moraju da prate život i daju nove mogućnosti a nikako da budu prepreka. razvoja socijalne zaštite. Primenom savremenih modela i standarda socijalne zaštite na lokalnom nivou kao i uvođenjem novih socijalnih usluga, zalažemo se da unapredimo socijalnu sigurnost, posebno osetljivih grupa građana i građanki, čime direkno utičemo na poboljšanje kvaliteta njihovog života i stvaranje ambijenta jednakih mogućnosti za sve, u skladu sa vrednostima humanog društva.

Zato smo izašli iz okvira postojeće prakse. Inicirali smo saradnju i partnerstva sa ustanovama i organizacijama civilnog društva u oblasti socijalne zaštite i brige o deci i mladima, posebno ranjivih kategorija stanovništva. Usvojili smo Strategiju-Akcioni program razvoja opštine, kako bi obezbedili mogućnost projektnog finansiranja iz fondova Evropske unije. Ovim smo otvorili mogućnost u participiranju svih građana i socijalnih aktera u mapiranju socijalnih problema i definisanju socijalnih odgovora.

Po rečima predsednika opštine Palilula u Nišu, materijalno osiromašenje porodica, borba roditelja za zadovoljenje egzistencijalnih potreba dovodi do slabljenja funkcija porodice i roditeljskih kompetencija. Zapostavljanja mladih, koji se nalaze u životnom dobu formiranja stavova, vrednosti i normi, vodi ih do sve većeg otuđenja. Ovakva realnost, decu i mlade vodi do pojave različitih oblika socijalno neprihvatljivog ponašanja – često nasilničkog, korišćenja alkohola i psihoaktivnih supstanci. Mladi gube motivaciju da se kroz obrazovanje ostvare i tu nastaje problem, zaključio je Džunić.

Projekat, „Kvalitetna socijalna zaštita u lokalnoj zajednici“, koji je podržao Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju kroz program Lokalne inicijative za povećanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva, realizuje Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA u partnerstvu sa opštinom Pantelej. Po rečima Aleksandre Savić, koordinatorke projekta, inicijative i zaključci sa ove rasprave biće dostavljeni Vladi Srbije i svim učesnicima projekta.

D.Vidojković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *