Mobing češći u javnom sektoru

Mobinga ima svuda, ali je češći u gradskim institucijama i javnim preduzećima nego u privatnom sektoru. U javnom sektoru se svi međusobno štite, izjavila je predstavnica organizacije Mobing Niš Aleksandra Barton.

skupstina-grada-nis

Ona je dodala da se o mobingu uglavnom ćuti zato što se misli da je zlostavljanje teško dokazati, što, kako kaže, nije istina jer uz dokumentovane poruke, mejlove ili još bolje svedoka sve se može dokazati.
Kako bi se mobing smanjio, važno je da ga svi prepoznaju i prijave. Dnevno se organizaciji Mobing Niš prijavi tri ili četiri slučaja, a zloupotreba službenog položaja je najzastupljenija. Ova organizacija anketirala je 748 osoba na nivou cele zemlje. Svi ispitanici rekli su da nisu zadovoljni radom nadležnih organa.

Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu donet je 2009. godine. Poslodavci plaćaju penale, ali čak i kada žrtva bude vraćena na posao, ubrzo biva otpuštena po nekom drugom osnovu, kaže Maja Kamenov iz Centra za razvoj civilnih resursa.

Dok se ne nađete u situaciji mobinga, teorija je jedno, a praksa drugo. Sistem ne štiti vas, već one koji vrše mobing. I sama sam žrtva, a civilnom sektoru sam se obratila zato što se jedino oni bave ovim problemom, dodaje Jelena Radojković iz Udruženja žena Etno forum Svrljig.

M. Savić

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *