Mogu li najznačajniji lokaliteti Niša do Uneskove liste, Ćele-kula glavni kandidat

U okviru posete Srbiji, stručni savetnici kancelarije „Nica svetska kulturna baština“, pokazali su i objasnili kako bi neki spomenici kulture, kakvih ima i u Srbiji, postali deo Uneskove liste svetske kulturne baštine. Oni su obišli najznačajnije lokaliteta grada Niša, upoznali se sa istorijskim blagom kojim grad Niš raspolaže, i održali prezentaciju o svom procesu upisa na Uneskovu listu.

Iz grada naglašavaju da Niš ima mnogo toga da ponudi ali da je na prvom mestu Ćele-kula, koja je jedinstvena u svetu, i veruju da ovaj spomenik može da se nađe na Uneskovu listu uz podršku Ministarstva kulture kao nosioca projekta.

„Delegacija Niša je pre dve godine posetila Nicu kada je i rođena ideja o kandidaturi za Uneskovu listu i njihova pomoć u procesu koji su oni već prošli predstavlja nastavak saradnje dva grada. Procedura nije brza i laka, ali je važno da se krenulo s tim“ – kažu iz Grada.

Predstavnici kancelarije iz Nice, koji su nakon sedmogodišnjeg procesa rada na dosijeu „Nica, grad zimskog odmarališta” dospeli na Uneskovu listu, obišli su Ćele kulu, Memorijalni kompleks „12. februar“ i Arheološko nalazište „Medijana“. Direktor kancelarije „Nica svetska kulturna baština“, Olivije Anri Sambuki kaže da Niš ima nasleđe, koje je bogato i raznovrsno i nosi puno poruka iz istorije.

„Nakon ove jutrošnje posete koja nas je inspirisala, očarala i impresionirala, želeli bismo da govorimo i o slučaju Nice, odnosno, kako je Nica dospela na listu svetske kulturne baštine. Nadamo se da će to biti i slučaj i sa gradom Nišom. Pozitivno znanje i iskustvo nas podstiče, kao i prijateljske veze između Niša i Nice, da pružimo i ponudimo ono što znamo, kako bi mogao da se izradi dosije i u Nišu, a kulturno nasleđe nađe na Uneskovoj listi“ – poručio je Sambuki.

Ekspertski tim će sastaviti izveštaj, a očekuje se da utisci i predlozi budu saopšteni i Gradu Nišu, koji će preko Ministarstva kulture podneti kandidaturu, da se neki od najznačajnijih lokaliteta grada Niša nađe na Uneskovoj listi.

Na Unseskovoj listi je 1199 lokaliteta, od čega pet u Srbiji – arheološko nalazište Gamzigrad-Romulijana, Stari Ras i Sopoćani, Stećci – srednjovekovni nadgrobni spomenici, manastir Studenica, zatim srednjovekovni spomenici na Kosovu Pećka patrijaršija, manastiri Dečani i Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *