Na današnji dan izglasana Niška dekleracija!

Na današnji dan doneta je Niška dekleracija kojim je Srbija definisala svoje ciljeve u Prvom svetskom ratu. Dekleracija je izglasana u Oficirskom domu na niškom keju gde je zasedala Skupština Srbije, a Niš bio ratna prestonica.

Niška dekleracija
Niška dekleracija

Pošto je Austrougarska objavila rat Srbiji, od 27. jula 1914. godine pa sve do 16. oktobra 1915. godine, kada je srpska vojska krenula u povlačenje prema Albaniji, u Oficirskom domu je stalno zasedala Vlada i Narodna skupština Srbije. Niš je tada bio ratna prestonica Srbije. U samom Oficirskom domu 7. decembra 1914. godine donet je istorijski dokument – „Niška deklaracija“.

U njoj su precizirani ratni ciljevi Srbije u Prvom svetskom ratu čime smo jasno stavili do znanja za koje svetinje se kreće u rat.

… Uverena u rešenost celog srpskog naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudbonosnim trenucima jedini zadatak, da obezbedi uspešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje, iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi. U toj borbi srpski narod nema izbora, jer se između života i smrti ne bira. On je na nju prinuđen i vodiće je sa onakvom istom nesalomljivom energijom i s kakvom se pre sto godina borio za svoj vaskrs iz Kosovske grobnice „.

obelezavanje-niske-dekleracije-slika1
Obeležavanje godišnjice od donošenja Niške dekleracije prošle godine

Ovo je manji deo navoda iz Niške deklaracije, vrlo važnog dokumenta za srpsku istoriju.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *