Na Univerzitetu u Nišu se nostrifikuju diplome iz Albanije

Na Univerzitetu u Nišu od 2012. do 2016. godine nostrifikovano je najmanje 200 diploma Albanaca stečenih na fakultetima u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu i Metohiji, prenosi list Blic. U tekstu se navodi da je to učinjeno bez odgovarajućih provera njihove verodostojnosti.

foto: Bojaan Petrović Keba

Ovo masovno ozakonjenje visokoškolskog zvanja, stečenog čak i na fakultetima koji imaju sumnjive reference, vezuje se za mandat aktuelnog rektora Dragana Antića, za koga grupa profesora u pismu upućenom Ministarstvu prosvete tvrdi da je neke od njih izdavao, suprotno srpskim zakonima. Zbog toga traže da država preispita da li je bilo zloupotreba u ovom postupku, tim pre što u mnogim slučajevima nisu uvaženi zahtevi članova komisija za nostrifikaciju o polaganju dodatnih ispita koji su karakterisični za srpski obrazovni program, navodi se u tekstu.

Iz rektorata Univerziteta, kako piše list, ne negiraju da su nostrifikovali diplome Albancima koji su fakultete završili u Makedoniji, Albaniji ili na Kosovu i Metohiji, ali tvrde da je sve urađeno po zakonu.

Od 2012. godine do danas bilo je više od 40 zahteva za priznavanje visokoškolskih isprava stečenih na Kosovu i Metohiji. Postupak priznavanja okončan je u 30 slučajeva, a regulisan je uredbama o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa Univerziteta sa teritorije Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija iz 2012. i 2014. godine. Postupali smo u skladu sa njima i nostrifikovali diplome sa fakulteta koji su imali sertifikat Evropske asocijacije Univerziteta. Kada je reč o priznavanju visokoškolskih isprava stečenih iz Republike Makedonije, njih je bilo više od 100 od 2012. godine do danas, a iz Republike Albanije priznato je oko 20 – kažu u rektoratu Univerziteta u Nišu, a prenosi ovaj list.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *