Narodni muzej Vranje najavljuje revitalizaciju Haremluka

U okviru blaga koje se čuva u Narodnom muzeju u Vranju, muzej je u prethodnom periodu posebno bio fokusiran na predstavljanje i približavanje stalne etnografske postavke u obnovljenoj zgradi Selamluka, međutim kako kažu iz muzeja zamah obnove proširio se i na Selamlukov vizuelni parnjak, zgradu Haremluka.

Selamluk je zajedno sa Haremlukom deo kompleksa Pašinih konaka, a obe građevine tipični su predstavnici balkanske arhitekture orijentalnog tipa iz 18. veka.

Iz muzeja kažu da je reč o poduhvatu kojim je po prvi put od osnivanja Muzeja urađena kompletna sanacija, adaptacija i revitalizacija spomenika kulture. Paralelno sa tim radovima planirana je i realizovana stalna etnografska postavka. Namera je kako dodaju, da kroz detalje i priče iz kulturnog miljea Vranja, fotografisane na način koji poštuje i potcrtava autentičnost prostora, istaknu kontekst i vreme u prezentaciji kulturnog blaga.

„No, tu nismo stali. Izgleda da se zamah obnove proširio i na Selamlukov vizuelni parnjak, zgradu Haremluka. Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da se već sada intenzivno radi na ispitivanju i planiranju revitalizacije objekta Haremluka u kome će biti smeštena stalna postavka za istorijske zbirke.“ – navode iz muzeja.

Haremluk, kao deo Pašinog konaka, izgradio je kao svoj dvorac Rajif beg Džinić Džinol 1765. godine po uzoru na tadašnje Osmanlijske vladare. U prvoj zgradi, Selemluku stanovao je paša sa svojom poslugom, dok su u susednoj zgradi, Haremluku do koje je iz pašinih odaja vodio mostić, bile smeštene sve pašine žene. 

Sredinom osamdesetih godina Istorijski arhiv preseljen je u novu zgradu nezavršenog Doma kulture a Haremluk ostaje prazan sve do početka devedesetih kada je predsednik kompanije „Simpo“ Dragan Tomić došao na ideju da od ovog zdanja napravi poslovni klub sa restoranom. U zgradi Haremluka su u tom periodu sa kraćim prekidima bili restorani a objekat je zatvoren 2018. godine. Haremluk se danas nalazi u sklopu Narodnog muzeja i u svojini je Grada.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *