Narodni pokret Srbije: Priprema se krađa lokalnih izbora u Nišu, upisivanje novih birača već u toku

Lokalni izbori u Nišu prema najnovijim najavama planirani su za proleće, a kako tvrdi potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković, brisanje neaktivnih i upisivanje novih birača koji nisu iz Niša već iz okoline i sa Kosova i Metohije, je već u toku. Prema njegovim rečima pojedini poslanici SNS-a vrše pritisak na pripadnike MUP-a i na taj način rade korekciju biračkog spiska.

Kao glavnog krivca za ove malverzacije Stanković ističe narodnu poslanicu SNS-a iz Niša Jelenu Žarić Kovačević, a sve pod kontrolom Bratislava Gašića koji je zadužen za to da vodi računa ko će u Nišu izaći na izbore.

„Odgovorna osoba za pripremu za krađu izbora je Jelena Žarić Kovačević koja u koordinaciji sa svim tim strukturama pravi korekciju biračkog spiska. Ona ima imunitet, ali oni koji to rade umesto nje nemaju i u ovoj situaciji, oni to rade nevoljno. Znamo i da je od skoro novi namesnik u Nišu ponovo ministar policije Bratislav Gašić, te je utoliko cela ova procedura ubrzana i olakšana, a pritisak na radnike MUP-a je ogroman” – tvrdi Stanković.

On dodaje da će nastojati da promene određene izborne uslove a posebno to da na lokalnim izborima lista vladajuće stranke ne sme da nosi ime predsednika države Aleksandra Vučića, i da bi SNS osvojio duplo manje glasova kada bi na izbore izašao bez Vučića u nazivu liste.

„Sa partnerima sam postigao konsenzus da to ne može da bude slučaj na ovim lokalnim izborima, i da na to moramo da utičemo kao opozicija. U slučaju da lista SNS-a ne nosi ime Aleksandra Vučića, ona bi imala duplo manje glasova, i ne bi prešli 20 posto” – kaže Stanković.

Šefica pravnog tima „Srbija protiv nasilja“ u Nišu i buduća narodna poslanica Ana Eraković, pozvala je tužilaštvo i unutrašnju kontrolu da pokrenu istrage i utvrde na koji način se upisuju birači i ko je nalogodavac, kao i policiju da uradi terensku kontrolu.

„Mi pozivamo unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova kao i javno tužilaštvo da ispita ove navode, da li se poštuje procedura, da ispita da li se radi o prebivalištu ili o boravištu, da li su državljani republike Srbije ili su stranci, ko je nalogodavac da se oni upisuju i ukoliko se ne ispoštuje procedura da se pokrenu postupci i da krivično odgovaraju” – rekla je Eraković.

Ona dodaje i da u Skupštini grada Niša postoje dva odbornika, Marko Milenković, odbornik i predsednik Skupštine Opštine Žitorađa, i Jovan Milić, savetnik u Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj koji ima prebivalište u Beogradu i da obojica obavljaju tu funkciju iako su promenili prebivalište, što je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnim izborima.

Lokalni izbori u Nišu prema navodima iz Narodnog pokreta Srbije već su zakazani za 2. jun.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *