„Niš moj grad“ traži odgovornost članova Gradskog veća

Šef odborničke grupe „Niš Moj grad“ Dragoslav Ćirković i njegov zamenik Branislav Jovanović podneli su Skupštini grada Predlog za utvrđivanje odgovornosti članova Gradskog veća Grada Niša.

Arhivska slika

Predloženu odgovornost tražimo zbog činjenice da posle osme godine vlasti Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera u Nišu , rezultati u gradu su katastrofalno loši, zaustavljen je razvoj grada i stvara se lažna slika da je Niš veliko gradilište sa tendenciojom za masovan odlazak mladih ljudi sa Univerziteta ovog grada. U Nišu je prisutan medijski mrak, odsustvo želje skupštinske većine da se utvrdi svaka vrsta odgovornosti za negativne pojave u gradu, a mogućnost postavljanja odborničkih pitanja svedena na deset minuta što nikada nije bio slučaj, kao i spajanje tačaka dnevnog reda koje su nespojive što onemogućuje kvalitetnu diskusiju opozicionih odbornika u Skupštini Grada, saopštila su ova dvojica odbornika.

Oni su taksativno naveli i zbog čega traže odgovornost.

1. Loše izvedenih radova na izgradnji Čairskog i Južnog kolektora, pa je došlo do poplava u Zetskoj ulici, ulici Ratka Vukućevića kao i na kružnom toku kod Trga Učitelj Tase.

2. Tražimo odgovornost za sredstva od blizu ukupno 250 miliona dinara za popločavanje Trga Kralja Milana koji je već ranije rekonstruisala ova vlast sa posebnim osvrtom na rasipničko trošenje para rekonstruisanjem parka kod Gradske kuće, a sastoji se u širenju pešačkih staza, rekonstrukcija parka košta građane Niša blizu 90 miliona dinara ili dva manja obdaništa.

3. Stvorena je lažna predstava o navodnoj rekonstrukciji niških ulica grebanjem asfalta, a ustvari nije došlo do promene kolovozne konstrukcije, promene vodovodne i kanalizacione mreže i priključaka, a u najvećem broju slučajeva ni popravke ivičnjaka ni trotoara što predstavlja šminku i predizborni marketing. Tražimo odgovornost zbog nabacivanja posla isključivo firmi iz Beograda. To je dovelo do poplava na platou ispred Apelacionog suda (bulevar Vojvode Putnika) kao i na bulevaru Nikola Tesla( rekonstruisan posle vojne vežbe) i stvaranja „gejzira“ kod fabrike „Leoni“ na bulevaru Dimitrija Tucovića. Razlog za traženje odgovornosti Gradskog veća je i uništenje javno komunalnog sektora u gradu i zaduživanje.

4. Za osam godina vlasti Srpske napredne stranke u Nišu lokalno rukovodstvo nije završilo nijedan ozbiljan objekat od kapitalnog značaja kao što je most, zatvorili su čak dva mosta, nisu otvorili nijednu školu, obdanište, ambulantu. Nisu izgradili bulevar, veću ulicu sem šetališta za pse, pauna u Čairu i Klinički centar uz napomenu da su aerodorm poklonili Beogradu. Takođe od izbornih obećanja poput izmeštanja pruge, izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, završetka auto puta do Dimitrovgrada ( 90 kilometara radi se osam godina), azila za pse, regionalne deponije Keleš, na aerodoromu neizgrađen toranj, proširenje piste i kargo centar i proširenje aerodorimske zgrade. Izmeštanje pijace, sadržaja u tvrđavi, koncertne dvorane, stanove za mlade, turizam u Niškoj Banji, završetka fiskulturne sale „Mika Antić“, pokrivanje otvorenog olimpijskog bazena, postavljanje veštačke trave na sportskim borilištima, završetka kuglane, završetka Hrama Svetog Vasilija Ostroškog, završetka male scene u Narodnom pozorištu, obezbeđenje prostora za galeriju, završetka biciklističke staze, završetka saobraćajnog prstena (Somborski bulevar), ništa nije ispunjeno. Stavljanje odmarališta „Divljana“ u funkciju, završetak dogradnje „Mare“, izgradnja gondole u Niškoj Banji, završetak Studenstkog doma, završetak Mlačanske petlje, početak radova na auto putu Niš – Merdare, rekonstrukcija pruge Niš – Zaječar, početak radova na Zapadnoj tribini stadiona, sve je to ostalo samo na rečima i praznim izbornim obećanjima. Zatvaranje fabrika ili smanjenje kapaciteta u poslovanju „Vagonke“ „Lokomotive“, „Žitopeka“, Niške mlekare, „Vulkana“, „Jastrepca“, Nišauta, prodaja imovine EI Niš u Beogradu, gubitak Aik banke, Privredne komore, EPS-a, kao i centralizacija zdravstva ka Beogradu su razlozi ne samo za odgovornost već i za smenu resorno zaduženih većnika.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *