Niš postaje balanski centar biznisa – očekuje se dolazak 19 „krupnih“ investitora(foto)

Iako je Niš u poslednje vreme zapao u tešku ekonomsku i privrednu krizu, izgleda da „posle kiše izlazi sunce“, izgleda da dolaze neki lepši dani. Reč je o podacima istraživanja Evropskog centra za razvoj preduzetništva i inovativnih delatnosti koji najavljuje dolazak čak 19 „krupnih“ investitora u niški region koji bi mogli da zaposle između 15 – 17.000 Nišlija!

New York City
Durlan i Čalije (deo prema Nišavi)

To je fantastičan podatak jer bi stopa nezaposlenosti spala ispod „beogradske“ cifre pa čak i nekih razvijenih opština u Vojvodini. Od zvučnih imena uspeli smo da saznamo samo za „Simens-World“ koji u prostoru Elektronske industrije planira pogon za sklapanje raspršivača pesticida za poljoprivredne avione. Jedna firma čak planira proizvodnju velikih fenova za sušenje koštičavog voća, a jedna pak kompostiranje smeća sa niške deponije kojom bi se đubrile njive sa zasadom cvekle u Belgiji. Pored toga planira se gradnja novih industrijskih, kancelarijskih i stambenih kompleksa od naselja Čalije pa prema selu Malča, ali uz vodotok reke Nišave odnosno magistralnog auto-puta prema Beogradu odnosno na drugoj strani prema selu Prosek.

-Svet je postao jedno veliko selo i pomeraju se granice potreba biznisa. Geopolitički položaj Niša je fantastičan, tako da smo postigli neki dogovor u preliminarnim razgovorima da Grad potpuno da besplatno zemljište i komunalne namete kao i logistiku, a kompanije da grade objekte na toj transverzali Istanbul-Berlin gde se Niš nalazi na sredini, saznajemo u Gradskom veću Niša. „Građanin“ se potrudio da dobije dve animacije kako će izgledati dva nova naselja u gradu.

malcanska petlja
Malčanska petlja

Gradska vlast je izgleda htela da sačeka dok se ne postignu prvi koraci u saradnji pa bi onda objavili to, ali „Gradjanin“ je preduhitrio taj čin zbog ekskluziviteta same vesti. U poslednjih nedelju dana i niz dopisivanja mejlovima sa Evropskim centrom, ipak smo dobili informaciju da bi prvo trebalo potpisati pismo o namerama, a potom i realizacija ovog velikog projekta mogla da počne između Centra i Grada Niša. Nezvanično saznajemo, da je ovaj mega projekat počet uz posredstvo Vlade Srbije koja im je dala odrešene ruke da se s poslom krene. To je zaista impresivan podatak, a s obzirom na to da ni jedna Vlada u poslednji dvadesetak godina nije „prstom mrdnula“ za jug Srbije odnosno Niš.

Radovan Karaklajić, direktor beogradskog dela Evropskog centra za razvoj preduzetništva i inovativnih delatnosti sa sedištem u Cirihu objašnjava za „Građanin“ ta organizacija zapravo pravi kompletna istraživanja pojedinih regiona u Evropi i to nudi na takozvanom sajmu preduzetnika gde velike kompanije, zavisno od vrste poslova biraju gde će da presele svoje pogone, otvore nove turističke destinacije, da zapravo investiraju kako bi im se profit vratio.
-Mi radimo realna istraživanja i na skupovima preduzetnika, kompanija i drugih, koje sami organizujemo, prezentujemo resurse. Za Niš i okolinu su svi bili iznenađeni kada smo im rekli da je plata radnika realno ispod republičkog proseka, da je društveni standard na veoma niskom nivou, platežna moć slaba, a sve zato što je Niš na takvom mestu, sa tako fantastičnom okolinom da je jednostavno nemoguće biti siromašan. Izneli smo podatak da je više 35.000 ljudi nezaposleno, da su javna preduzeća na izdisaju, da je posle smanjenih plata i penzija porastao broj štrajkova. I na sve to, od prvih 27 investitora, ostalo je 19 njih na stanovištu da mogu da poču svoj biznis u Nišu-objašnjava Karaklajić.

trupalske sume
Trupalske šume – potpuno novi Grad Niš

– Reč je o nekim projektima kao što je otvaranje Nišave za građane, znači pregrađivanje Nišave turbinama i filterima koje bi Nišu napokon donele novo kupalište. Uz to kupalište, investitor bi sagradio niz objekata uz reku(hoteli, kancelarijski prostori u oblakoderima) na kojima bi zarađivao. jedan pak planira formiranje velike biciklističke staze oko Niša koja bi bila staza sa objektima za odmor turskih, nemačkih i ostalih državljana koji su na putu s istoka na zapad i obrnuto. Postoji i ideja za izgradnju velikog tehno-parka u zabačenim MIN-ovim pogonima koji bi imali kockarnice, sobe za spavanje, heliodrome… To bi bio jedan ogroman zabavni tehno -park koji bio hit u Srbiji, praktično Exit i Nišvil svakog vikenda. Ima tu ideja koje se zasnivaju na tome da prebace pogone u Niš na prostoru Elektronske ili Mašinske industrije jer su ovde porezi, neuporedivo manji nego na Zapadu. Ima onih koji bi sa postojećim firmama, uspostavili odnos da im šalju repromaterijal, a Nišlije gotove proizvode da vraćajun u zemlje EU…-objašnjava Karaklajić.

U Gradskom veću su nam nezvanično kazali da se uveliko priprema prostor za ovaj projekat, ali i da se želi da on krene „što bliže“ izborima jer bi ovakav čin „oprao“ svu dosadašnju iskazanu nesposobnost kod privlačenja investitora, razvoja odnosno progresivnog propadanja Niša.

-Imamo ideju da mlade koji su se nedavno zaposlili u javnim preduzećima(čitaj stranačka zapošljavanja), zapravo infiltriramo u ta nova preduzeća jer oni najbolje mogu da iznesu ta strana ulaganja. Tako će oni naći dobre poslove, a birokratija će uz najavljene odlaske u penziju, biti značajno rasterećena. To je veliki projekat koji mora da se izvede po etapama, ali spremni smo za tako nešto, kažu u Gradskom veću.

Građanin.rs

——————————————————————————————————————

Normalno da nikoga nisam hteo da uvredim ovim tekstom. Danas je 1.april, dan šale, mada se mora priznati da je ovo Marko Smiljkovicvrlo gorka šala. Nišlije ne dopuštaju da ih iko zavitlava, ali to na svoj račun vrlo rado čine pa tako je i ovaj tekst nastao. Istina, voleli bi da nekada objavimo sličan, ali pravi – bilo bi to divno. Šalite se – to nam je jedini lek protiv svakodnevnice. Marko Smiljković, urednik

 

4 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *