Niška doktorka dobitnica međunarodne nagrade za istraživački rad iz oblasti oftalmologije

Po drugi put finalistkinja ali ovog puta i pobednica, niška doktorka Maja Živković dobitnica je jedne od najprestižnijih nagrada u ovom delu Evrope iz oblasti medicine „Medis Awards”. Njen istraživački rad iz oblasti oftalmologije usmeren na savremeno lečenje žute mrlje, nagrađen je statuom „Budućnost“ u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani.

Ova nagrada dodeljuju se 10 godina lekarima i farmaceutima koji su objavili medicinska istraživanja u visoko rangiranoj naučnoj publikaciji i koji su svakodnevno uključeni u kliničku praksu u institucijama širom država srednje i istočne Evrope. Maja Živković, oftalmolog iz Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu i docent na Medicinskom fakultetu u Nišu bavila se lečenjem bolesti žute mrlje oka.

„Žuta mrlja ili makula je zaslužna za naš dobar vid. Kada god je moguće, moramo sve učiniti da do slepila ne dođe. Zahvaljujući novoj terapiji održavamo vidnu oštrinu. U mojoj oftalmološkoj praksi je do sada primenjena terapija kod više od 1 000 pacijenata i kod svih je sprečen nastanak slepila. To su odlični rezultati“ – kaže Živković.

Naglašava da je za nju ovo velika čast jer nema nijedne druge nagrade u medicini koja je važnija od ove.

„Drugi put sam bila finalista ovog konkursa, a osvajanjem nagrade smo moj tim i ja dokazali da se sav trud isplatio. Naš rad je trenutno jedan od najboljih ne samo u Srbiji, nego u ovom delu Evrope. To me čini najsrećnijom, jer nema veće časti od toga da predstavljaš svoju zemlju, svoj narod, fakultet” – dodaje Živković.

Maja Živković je koautor preko 60 radova koji su objavljeni u stručnim časopisima ili izlagani na domaćim i stranim kongresima, gde je čest pozivni predavač. Dobitnica je nagrade za najbolji naučni rad mladih oftalmologa hrvatskog udruženja oftalmoloških hirurga za kataraktu i refraktivnu hirurgiju. Bila je finalistkinja Medis awards priznanja za jedan od dva najbolja rada u 2017. godini. U Turskoj je dobila povelju za posebne zasluge i doprinos razvoju očne struke.

Na konkurs su ove godine stigle 242 prijave iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. O nagradi je odlučivao međunarodni naučni komitet sačinjen od velikog broja eminentnih profesora koji je analizirao radove i izabrao finaliste i pobednike.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *