Niški inžinjerski tim prvi u Srbiji, ali potrebna sredstva za put na Evropsko takmičenje

Ukoliko republika, Grad Niš ili dobronamerni sponzori ne pomognu niškoj ekipi inžinjera pod imenom „Šredingerove mačke“, oni neće otići na finalno evropsko tekmičenje koja se održava u Portu (Portugalija), uprkos tome što su osvojili prvo mesto na regionalnom takmičenju. Ako ne nabave sredstva, to će biti velika šteta ne samo za ovaj naučni tim, nego uopšte za Niš pa i Srbiju.

niski-tim
Niški pobednički tim

Takmičenje se održava u periodu od 2. do 11. avgusta 2015. godine. Na njemu će učestvovati pobednici 15 regionalnih rundi, studenati sa 96 univerziteta iz cele Evrope. Ekipa „Šredingerove mačke“ sastoji se od četiri člana : 1. Dimitrija Savić – student Prirodno – Matematičkog Fakulteta u Nišu 2. Novak Jovanović – student Prirodno – Matematičkog Fakulteta u Nišu 3. Lazar Grozdanović – student Zaštite na radu u Nišu i 4. Aleksandar Savić – student Zaštite na radu u Nišu.

– Mi smo kao pobednici lokalne runde u Nišu učestvovali i pobedili na regionalnoj balkanskoj rundi (održanoj u Beogradu od 07. do 11. maja ove godine), a u konkurenciji timova sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Mostaru i Skoplju i naredna, finalna runda je u Portu kažu ova četiri studenta.
EBEC (European BEST Engineering Competition) inženjersko takmičenje predstavlja nadmetanje više timova sastavljenih od studenata koji nastoje da postavljeni zadatak reše na najbolji mogući način, u smislu cene, inovativnosti i performansi. Ključni faktori uspeha su dobra komunikacija unutar tima, kreativnost i domišljatost. Takmičenje se obično priređuje u dve kategorije: Case Study i Team Design.

Svi-ucesnici-takmicenja1
Svi učesnici takmičenja u Beogradu

– Mi se takmičimo u kategoriji Team Design u kojoj se rešava određeni (zadati) tehnički problem u timovima za određeno vreme. Do rešenja problema takmičari dolaze uz pomoć datog materijala za rad i koordinacije unutar tima. Produkt ove vrste takmičenja jeste model koji po performansama, izgledu i materijalizaciji podržava zahteve, pravila i smernice zadatka samog takmičenja. Pobednik takmičenja se proglašava nakon testiranja svakog modela ponaosob i na osnovu uspešnosti u realizaciji zadatka stručni žiri proglašava pobednika iz ove oblasti takmičenja. Više o takmičenju možete saznati na ebec.best.eu.org. S obzirom na tešku finansijsku situaciju nismo u mogućnosti da sami obezbedimo put do Porta i nazad i zato molimo da ukoliko neko moze da izdvoji deo finansijskih sredstava i pomogne nam da odemo na takmičenje. Pored toga što stičemo znanje van svojih fakulteta, koje će nam svakako dobrodoći tokom naše karijere kao inženjeri, mislimo da je ovo odlična prilika i da prikažemo naš grad u jednom lepom kontekstu i da kolege iz Evrope upoznaju srpsku kulturu i čuju i nauče nešto više o samom Nišu – napominje Novak Jovanović, član tima.Smeštaj i hrana su im obezbeđeni, međutim, za put, koji ih košta ukupno 1600 evra, nemaju novca. Ukoliko ste u mogućnosti da podržite ove talntovane niške studente možete ih kontaktirati na e-mail adresu schrodingerscats4@gmail.com.

Građanin.rs

6 Comments

  1. Već mi je muka ovih priča… Svakih nedelju dana jave se neki likovi kojima treba lova da negde odu (postdiplomske studije, takmičenje i sl) i očekuju da im neko drugi to plati. Zašto?! Zašto njima, a ne meni, Peri, Miki, Žiki? I ja sam završio fakultet na BU, radim, a baš bi mi dobro došlo 10.000,00 evra da odem na jedno dvomesečno usavršavanje u San Francisku. Obećavam da ću predstaviti svoj rodni Beograd i Srbiju i najboljem svetu! Kome da pošaljem broj računa za uplate? Stvarno, dosta više prosjačenja…

  2. O kojoj sumi se radi i objavite kome se mogu obratiti firme ili pojedinci da eventualno uplate sredstva … proaktivni pristup je uvek bolji od samo kritickog…

    1. Smeštaj i hrana su im obezbeđeni, međutim, za put, koji ih košta ukupno 1600 evra, nemaju novca. Ukoliko ste u mogućnosti da podržite ove talntovane niške studente možete ih kontaktirati na e-mail adresu schrodingerscats4@gmail.com.

  3. Apel gradu za finansisku pomoć, ovim mladi ljudima, koji imaju veru da se samo uz rad i naučna dostignuća ide u budućnost.
    Ovo je prava stvar gde su potrebni investitori, a ulaganja u ovakve projekte omogućava život u Nišu.
    Grad je na potezu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *