Niški prosvetari danas (ne)štrajkuju

Niški prosvetari najavili su za danas(sreda) jednodnevnu obustavu rada, ali kako će se to odvijati „na terenu“ još niko sa sigurnošću ne može da precizira tako da su i roditelji „u čudu“ da li da decu prate danas u školu ili ne. Prosvetari u Srbiji pa i u Nišu traže da se prosvetnim radnicima plate ne umanjuju, kako je to najavljeno merama štednje, kao i da se urede platni razredi i sistem obračuna zarada u javnom sektoru pa tek nakon toga da se razmatra pitanje umanjenje dohodaka. U Nišu postoji 34 osnovnih i srednjih škola(12 srednjih i 22 osnovne). U njima će se na licu mesta predstavnici sindikata dogovarati o načinu štrajka!? Očigledno da ovaj štrajk nije dobro pripremljen te će se rezultat znati tek sutra na kraju dana kada se „svedu računi“.

k141022-strajk-prosvetara

– Svi odbori podržavaju obustavu rada i shodno situaciji po školama, stupićemo u jednodnevni štrajk. U školama gde ima više reprezentativnih sindikata, omogućeno je da predstavnici sindikata donesu zajedničku odluku o načinu sprovođenja štrajka. U specijalnim školama će samo podržavati štrajk jer se tu radi o osetljivim kategorijama đaka – rekao je Jovan Ničković, sekretar Gradskog odbora Sindikata obrazovanja Niša.

Niški prosvetari kažu da su prosečne plate u javnim preduzećima mnogo više nego u prosveti gde se kreću oko 43.000 dinara. Oni kažu da bi uvođenje platnih razreda mnogo „razjasnilo“ situaciju u zemlji oko visine plata.

– Jednostavno nije korektno da neki savetničić direktora u javnom sektoru ima 70.000 dinara platu, a mi koji edukujemo decu skoro duplo manje. Ili da onaj u Gradskoj toplani Niša ima preko 50.000 dinara, samo zato što se pre dve, pet ili deset godina učlanio u „pravu“ stranku. Smanjenje od 10 odsto, ćemo različito „osetiti“, slažu se niški prosvetari.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266