Nišlija od čak 72 godine plivao za Časni krst

Kada nije mogao u svom gradu, vitalni deka od 72 godine plivao je danas za Časni krst na Južnoj Moravi kod mesta Katun kraj Aleksinca. Živojin Rajković kaže da mu je ovo treća godina za redom kako pliva za Časni krst.

Živojin Rajković

Nešto me vuče da dolazim ovde na takmičenje. Ni sam sebi nisam jasan ali dolaziću i dalje, sve dok me zdravlje služi – rekao jedan od najstarijih učesnika ovog običaja.

Rudar i student elektronike, vitezovi Časnog krsta u Nišu i Aleksincu

Dvadesetčetvorogodišnji Nikola Đorđević, student Elektronskog fakulteta u Nišu, vitez je ovogodišnjeg Bogajavljenskog plivanja koje je dvanaesti put održano u organizaciji Gradske opštine Medijana. Prvo mesto u Aleksincu, osvojio je rudar iz Bobovišta, Dejan Kostadinović.

Nikola Đorđević – foto: GO Medijana

Nikola je plivao po drugi put za Časni krst. Motiv za učešće, kaže, želja je kaže da se dokaže da može da bude najbolji u ovom neobičnom takmičenju.

Svi učesnici bogojavljenskog plivanja su pobednici. Jer, nije cilj da se pobedi, čast je učestvovati. Pobedu posvećujem porodici koja me je podržala – kaže Nikola, čiji se dve godine mlađi brat Uroš takođe takmičio.

Vitez plivanja je od Gradske opštine Medijana dobio novčanu nagradu od 30.000 dinara,časni krst, zlatni lanac, privezak u obliku krsta i lovorov venac.

Gradska opština Medijana mnogim manifestacijama čuva tradiciju, plivanje na Bogojavljenje je jedna od njih. Ponosan sam na sve učesnike, divim se njihovoj hrabrosti. Ove smo godine napravili izuzetak, želeli da naglasimo hrabrost naše sugrađanke Jovanke Morović i uvrstili je u spisak plivača. Veliko hvala građanima što su došli da podrže učesnike plivanja i što prate svoju opštinu na događajima koje organizujemo – rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić.

Učesnici u Nišu – foto: GO Medijana

Svi učesnici plivanja takođe su dobili poklone od Gradske opštine Medijana – zahvalnicu za učešće, zlatni krstić, bade mantil.

Po tradiciji, na Bogojavljenje, u trci za Časni krst koji organizuje najveća niška opština učestvuje 19 plivača, od čega po jedan predstavnik Policijske uprave u Nišu, Žandarmerije i Vojske Srbije.

Jovanka Morović foto: GO Medijana

Ove godine napravljen je presedan, pa se za titulu viteza Časnog krsta, kao dvadeseti učesnik borila i Jovanka Morović apsolvent medicine i majka troje dece.

aleksinac.biz/gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *