NKD: Aerodrom je napravljen parama opštine Niš i sredstvima iz samodoprinosa

Nacionalna koalicija za decentralizaciju reagovala je povodom tvrdnji čelnika Srpske napredne stranke na konferenciji za novinare koja se juče održala u Nišu.

Razvoj niškog aerodroma uz uslov da se prenese republici je dezinformacija kao i da je uspešno poslovanje rad SNS-a. Zaboravlja se da je aerodrom otvoren 1986. godine otvoren 1986. godine zahvaljujući ulaganjima tadašnje Skupštine opštine Niš i samodoprinosa građana. Takođe je preskočena istorija rehabilitacije aerodroma nakon NATO bombardovanja, uz veliko zalaganje tadašnjih lokalnih vlasti i pomoći Vlade Norveške. Interesantno je kako i Milovanović i Bulatović zaboravljaju odgovornost SNS vlasti za neispunjavanje ugovornih obaveza, kao na primer, eksproprijaciju samo 0,5 ha od ugovorenih 157 ha od 2012. do danas, kao deo obaveza po Ugovoru potpisanom 22.10.2010, navodi kolaicija u saopštenju.

NKD kaže da je klasičan spin da je politička partija SNS ulagala bilo kakav novac u niški aerodrom.

Pozivamo gospodina Milovanovića da dostavi dokaze u uplatama SNS-a u niški aerodorom. Bulatović iznosi neistinu da je država sve ovo vreme obezbeđivala da aerodrom u Nišu funkcioniše, što se može videti iz pregleda ulaganja u aerodrom. Republika nije uložila niti 1 dinar u niški aerodrom u poslednje tri godine o kojima najčešće pričaju čelnici SNS – a, navode oni.

Iz ove koalicije se pitaju Da li bilo ko veruje u izjavu predstavnika SNS-a da imaju većinu u Skupštini koja će odlučivati o aerodromu, nakon svega rečenog, i naravno nakon još jednog odlaganja sednice?


Analize i procene

Postoje analize i strategije koje je grad usvojio i koje jasno definišu razvoj aerodroma u finansijskim okvirima koje grad može da podnese. Za prethodne godine, kada je aerodrom dostigao i najveći stepen razvoja, imamo podatke. U 2016. godini, grad je uložio oko 46 miliona dinara, a u 2017. oko 100 miliona dinara, što je manje od 2 posto budžeta grada. Da podsetimo, reč je o investicijama, ne subvencijama u letove. Te investicije vraćaju godišnje i do milijardu dinara privredi grada, sa tendencijom porasta u narednih 10 godina.

Pozivamo gospodina Bulatovića da nam dostavi analize na koje se poziva kad iznosi podatke o potrebnim sredstvima za naredne godine. Bulatović je nastavio u istom maniru iznošenja neistinitih podataka, gde napominje da je zbog Niša Beogradu bila „uskraćena“ mogućnost low-cost letova. Poznata je činjenica da low cost operateri izbegavaju velike aerodrome u državnom vlasništvu, kao što je slučaj sa aerodromom Nikola Tesla u Beogradu. Upravo zbog toga i neće biti jeftinih letova u Nišu kada nam aerodrom oduzme centralni nivo vlasti, navodi se između ostalog u saopštenju.


gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *