Obeležavanje 20 godina od početka bombardovanja u Nišu

U Nišu se u nedelju 24. marta obeležava 20 godina od početka NATO agresije na našu zemlju, a gradonačelnik Darko Bulatović pozvao građane da se tog dana okupe ispred Tvrđavskog mosta i odaju počast svim stradalima.

Kapela posvećena svim poginulim Nišlijama u toku bombardovanja

Bulatović je pozvao da se tog dana setimo svih teških trenutaka u istoriji naše zemlje, našeg naroda, kao i grada Niša, prenosi RTS.

Da se setimo naše hrabre i junačke vojske i policije i svih pripadnika snaga bezbednosti, da tog dana ili te večeri kada obeležavamo godišnjicu, dođemo u miru, u tišini dostojanstveno da minutom ćutanja odamo počast svim stradalim civilima i pripadnicima snaga bezbednosti“, rekao je Bulatović.

Danu sećanja na žrtve koji se obeležava u Nišu prisustvovaće državni vrh, predstavnici vojske, crkve, diplomatskog kora i građani.

Zbog pripreme za obeležavanje Dana sećanja i centralnog skupa kojim se u Nišu u nedelju, 24. marta, obeležava 20 godina od početka NATO bombardovanja, doći će do promena u režimu saobraćaja, javnog gradskog prevoza i parkiranja u centralnoj gradskoj zoni.

U subotu, 23. marta od 18.30 do 20.00 sati, u užem centru grada vršiće se proba sirena za vazdušnu opasnost. Sirene će se oglasiti i u nedelju u 19.45 sati, kao deo zvaničnog programa.

U vreme održavanja generalne probe u subotu, i centralnog skupa u nedelju, u četiri zone u širem centru grada, biće isključena javna ulična rasveta.

Izmene u režimu saobraćaja

Privremena izmena režima saobraćaja – potpuna obustavu kretanja motornih vozila važiće za dan 24.03.2019. godine u vremenskom periodu od 16:00 časova do 22:00 časa, u sledećim ulicama:
– Vožda Karađorđa, od raskrsnice „Sud“ do Trga Kralja Milana;
– Generala Milojka Lešjanina, od Trga Kralja Milana do raskrsnice „Ured“;
– 7. juli, od raskrsnice sa ulicom Kralja Stefana Prvovenčanog do Tvrđavskog mosta;
– Jadranska, od ulaza na poligon za obuku vozača do Univerzitetskog Trga;
– Kej Mike Paligorića, od raskrsnice sa Bulevarom 12. februar do Univerzitetskog Trga;
– Šumatovačka, od raskrsnice sa Univerzitetskim Trgom do raskrsnice sa ulicom Dobričkom;
– Đuke Dinić, od raskrsnice sa ulicom Dobričkom do raskrsnice sa Univerzitetskim Trgom;
– Ulica mladih, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do Oficirskog doma;
– Orlovića Pavla, od raskrsnice sa ulicom 7. juli od raskrsnice sa ulicom Vožda Karađorđa;
– Lole Ribara, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do raskrsnice sa ulicom Milentijevom;
– Jeronimova, od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do raskrsnice sa ulicom Orlovića Pavla;
– Milentijeva, „slepi“ deo od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do Oficirskog doma;
– Strahinjića Bana, od raskrsnice sa ulicom Vožda Karađorđa do raskrsnice sa ulicom 7. juli.

U istom vremenskom periodu biće potpuno obustavljeno kretanje pešaka preko Tvrđavskog mosta.

JP Direkcija za izgradnju grada će privremenu izmenu režima saobraćaja realizovati postavljanjem odgovarajuće privremene saobraćajne signalizacije.

Izmene u režimu parkiranja

JKP „Parking servis“ Niš naloženo je da za dan 24.03.2019. godine u vremenskom
periodu od 07:00 časova do 22:00 časa potpuno zabrani parkiranje na sledećim
lokacijama i ulicama:
– Lole Ribara, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do raskrsnice sa ulicom Milentijevom;
– Orlovića Pavla, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do Oficirskog doma;
– Jeronimova, od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do raskrsnice sa ulicom Orlovića Pavla;
– Milentijeva, „slepi“ deo od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do Oficiskog doma;
– Strahinjića Bana, od raskrsnice sa ulicom Vožda Karađorđa do raskrsnice sa ulicom 7. juli;
– 7 juli, od raskrsnice sa ulicom Orlovića Pavla do Tvrđavskog mosta.

Za parking sa prilazom iz ulice 7. juli (parking kod Tvrđavskog mosta), zabrana parkiranja važi od danas i trajaće do 24.03.2019. godine u 22.00 časa

U definisanom vremenu je potrebno izmestiti sva parkirana vozila iz navedenih ulica.

U definisanom vremenu, mimo utvrđenog režima, dozvoljava se parkiranje samo vozilima pod pratnjom, službenim i akreditovanim vozilima.

U vremenu privremene izmene režima saobraćaja, mimo utvrđenog režima, dozvoljava se kretanje vozilima pod pratnjom, službenim i akreditovanim vozilima i vozilima hitnih intervencija.

Nadležni organ za neposrednu kontrolu saobraćaja može definisano vreme promeniti u
zavisnosti od bezbedonosne procene.

Izmene u režimu Javnog gradskog prevoza

U nedelju, 24.03.2019. godine autobusi javnog gradskog prevoza saobraćaće uobičajeno, uz pojačane polaske na svim linijama u vreme pre, za vreme i nakon završetka skupa.

Potpuna obustava saobraćaja u ulicama Generala Milojka Lešjanina i Vožda Karađorđa na potezu od „Ureda“ do „Suda“ biće na snazi u periodu od 16:00 do 22:00 dana 24.01.2017. godine. Trase linija javnog prevoza u navedenom periodu biće preusmerene na sledeći način:
• u smeru od „Ureda“ ka „Sudu“, za linije broj 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, 14 preko Trga kralja Aleksandra, Trga Pavla Stojkovića, Cara Dušana, Sinđelićev trg do raskrnice „Sud“, i dalje redovnom trasom;
• u smeru od „Suda“ ka „Uredu“, za linije broj 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13 od raskrsnice „Sud“ Sinđelićev trg, Nikole Pašića do Trga kralja Aleksandra i dalje redovnom trasom.

Prigradske linije broj 18, 19, 20, 20L, 21, 21L, 22, 23, 23L, 23K, 37 u smeru ka prigradskoj autobuskoj stanici, od raskrsnice „Sud“ preusmeriti ulicama: Stefana Prvovenčanog, Most mladosti, Bulevar Nikole Tesle, Aleksandra Medvedeva, Bulevar 12. februar. U odlasku sa autobuske stanice ka prigradskim naseljima navedene prigradske linije preusmeriti na isti način, ulicama: Bulevar 12. februar, Aleksandra Medvedeva, Bulevar Nikole Tesle, Most mladosti, Stefana Prvovenčanog do raskrsnice „Sud“ i nadalje redovnom.

Prigradske linije broj 14, 14A, 15, 16, 17 i 17L umesto Jadranske i Šumatovačke ulice u saobraćaće će do raskrsnice Pantelejska-Jadranska i ulicama Bulevar Nikole Tesle, Aleksandra Medvedeva, Bulevar 12. Februar do prigradske autobuske stanice i obrnuto.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *