Obeležavanje Međunarodnog dana planina u školi „Car Konstantin“

Planinarskom akcijom na vrh Kusača u organizaciji Planinarskog društva „Preslap“ Osnovna škola „Car Konstantin“ je obeležila Međunarodni dan planina, a u okviru programa Eko-škola.

Klik za uvećanje

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2003. godine proglasila 11. decembar za Međunarodni dan planina, sa potrebom da se stalno podiže svest o ogromnom značaju planina i održivom razvoju njihovog okruženja za očuvanje kvaliteta života stanovništva.

Zahvaljujući predsedniku Planinarskog društva „Preslap“ Miroslavu Dokmanu, kao i Nenadu Stevanoviću i Petru Ratkoviću koji su vodili akciju, grupa od pedeset troje (53) učenika od prvog do osmog razreda, njihovih roditelja i nastavnika, provela je nezaboravan dan na obroncima Suve planine.

Pešačka tura je išla od sela Prosek, preko Manastira i vrha Kusače (Kusača ili Vis, 771 m), a završena je u selu Jelašnica.
Na stazi se brala žalfija, čalije, crveni glog, šipurak i timijan, koje su učenici do sada poznavali samo kao „čaj iz kesice“. Pored uživanja u druženju, šetnji i čistom vazduhu, glavni doživljaj je bio na Kusači, odakle se pruža fantastičan pogled na najviši greben Suve planine, susedne Svrljiške planine, Nišku Banju i Niš. Ispod Kusače se vidi Nišava koja protiče kroz Sićevačku klisuru, međunarodni put i pruga Niš-Sofija i brana hidrocentrale Sićevo. Vidljivost je bila takva da se video najviši vrh Jastrepca, kao i planine Vidojevica, Pasjača i Radan.

Posebno su se istakli najmlađi planinari, učenici prvog i drugog razreda, koji su u stopu pratili vodiča na čelu kolone.
U drugom delu obeležavanja Međunarodnog dana planina, u utorak, 11.12.2018. godine, u školi „Car Konstantin“ će o planinama i planinarenju održati predavanje planinari „Preslapa“ Miroslav Dokman, Slobodan i Vuk Vasković, kao i predstavnik Planinarskog saveza Srbije. Interesovanje za ovaj događaj je veliko i sa nestrpljenjem se očekuje.

Z. Ivanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *