Obnova spomenika na Čegru

Sa obnovom spomenika Stevanu Sinđeliću na Čegru, kako su najavili prošle godine iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, se počelo a kako je tada rečeno iz zavoda za njegovu sanaciju biće izdvojeno oko 3,3 miliona dinara. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja aprila.

Poslednji radovi na spomeniku izvedeni su 2008. godine i to manje intervencije koje nisu podrazumevale konzervatorski pristup i donje zone zidova.

Projekat će sprovoditi Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu dok će ih finansirati Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Planira se i sprovođenje projekta za adaptaciju parternog uređenja.

“Radovi će se odvijati u zavisnosti od toga koliko finansijskih sredstava bude izdvojeno, ali će projekat biti završen” – navode iz Zavoda.

Spomenik , u obliku kule koji je simbol vojnog utvrđenja, podignut je na mestu na kome se nalazio šanac Stevana Sinđelića i njegovih vojnika. Projektant spomenika je Julijan Djupon, ruski emigrant iz Niša, dok je bronzano poprsje Stevana Sinđelića, koje se nalazi u kuli, izradio jugoslovenski vajar Slavko Miletić. Ovaj spomenik simbolizuje herojski podvig vojvode Sinđelića i čuva uspomenu na borbu za slobodu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *