Obnova Vizantije na Balkanu 1018. godine

Sedamnaesti međunarodni naučni skup vizantologa „Niš i Vizantija“, počeo je na Univerzitetu u Nišu i traje do utorka, 5. juna u velikoj sali Univerziteta.

Naučni skup otvario je najznačajniji srpski arheolog dr Marko Popović, a prisutnima se obratila i prorektor prof. dr Vesna Lopičić u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije.

Tematika kojom se bavi tradicionalni simpozium „Niš i Vizantija“ prevazilazi okvire Niša i od značaja je za izučavanje, kako nacionalne kulture, tako i za sveobuhvatnije sagledavanje tekovina na kojima počiva savremena evropska civilizacija.

Ove godine, međunarodni simpozijum Niš i Vizantija XVII svojim podnaslovom „Obnova Vizantije na Balkanu 1018. godine“, ima za cilj podsećanja na vreme povratka Vizantije na Balkan i ponovnog uspostavljanja njenih duhovnih, kulturnih i civilizacijskih tekovina, koje svi zajedno i danas baštinimo.

Ovo je prilika da saznamao vizantijsko ime Niša, da razmotrimo gde je bila katedralna crkva i kako su dospele u Niš mošti sv. Prokopija? Još jednom ćemo podsetiti Nišlije na njihovog zaštitnika sv. Prokopija, koga su tokom vremena zaboravili“, kažu organizatori i pozivaju sve ljubitelje prošlosti grada Niša da prisustvuju predavanjima i saznaju sve o malo znanoj srednjovizantijskoj prošlosti „slavnog grada Niša“ kako ga je nazvao Stefan Prvovenčani.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *