Odred izviđača „Mija Stanimirović“ iz Niša i mladi iz zemalja regiona zajedno protiv predrasuda

Od 1. do 6. maja u Severnoj Makedoniji u okviru projekta „LINE UP“ okupiće se preko 50 mladih iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, iz različitih verskih i kulturoloških sredina. Organizator projekta na kojem će mladi učiti o bogatstvu kulturnog, religijskog i istorijskog nasleđa Zapadnog Balkana ali i pričati o govoru mržnje, stereotipima i verbalnom nasilju, je odred izviđača Mija Stanimirović iz Niša.

Kako navode organizatori, mladi će tokom kampa obilaziti crkve, džamije i sinagoge i zajedno slaviti različitosti. Nakon kampa, svako od njih će, u svojoj lokalnoj sredini, organizovati radionice kroz koje će preneti svoja iskustva drugim mladima i širiti duh tolerancije, solidarnosti i poštovanja različitosti.

„Projekat LINE UP je vođen idejom prevazilaženja granica, predrasuda i zabluda kod mladih na polju poznavanja, razumevanja i prihvatanja drugih etničkih, verskih i nacionalnih grupa. Projekat je namenjen mladima iz neprivilegovanih krajeva u regionu Zapadnog Balkana, pre svega onima koji kroz putovanja nisu imali prilike da upoznaju ljude, mesta i kulturu drugih naroda iz regiona“ – navode organizatori.

Cilj projekta odreda izviđača Mija Stanimirović, koji ima više od 70 godina dugu istoriju rada sa mladima kroz različite načine neformalnog obrazovanja je obučavanje 45 mladih trenera i lidera, koji će u svojim sredinama voditi i promovisati interkulturalni dijalog u cilju suprostavljanja govoru mržnje i izgradnji mira.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *