“Olimpijski san” na niškom Sajmu knjiga

Na 54. Sajmu knjiga koji je minulog četvrtka otvoren u “Čairu” posetioci mogu da pronađu i knjigu „Olimpijski san“ književnice Silvije Otašević iz Beograda.

Silviji Otašević je prošlog meseca pripala nagrada “Dositejevo pero”, pošto je žiri sastavljen od stotinu đaka beogradskih osnovnih skola proglasio “Olimpijski san” za najbolju knjigu namenju starijim osnovcima, objavljenu u 2016. godini.

Knjiga je namenjana tinejdžerima koji imaju cilj i sanjaju velike snove, ne samo u sportu već i u nauci, umetnosti, drugarstvu, ljubavi”, izjavila je Otašević.

Glavna junakinja, sanjajući o odlasku na Olimpijske igre u Japan 2020. godine, na specifičan način proživljava odnos s roditeljima, drugarima, bakom, sestrom. Na specifičan način proživljavanja zaljubljivanje ali i gubljenje ranca i zatvaranje svih bazena u gradu jedanaest dana pre najvažnijeg takmičenja.

Knjiga „Olimpijski san“ inspirisana je pričom roditelja plivača Majkla Felpsa i razlozima zašto su ga upisali baš na plivanje.

Napisana je i u nameri da svakom detetu šapne da na stvari gleda drugačijim očima, da svoje „mane“ vidi kao tajno oružje a ne kao prepreku. Glavna junakinja ma koliko to izgledalo nemoguće pokazuje da se snovi ipak ostvaruju iznad svega čvrstom verom u sebe”, kazala je Otašević.

Kjiga ne govori samo o odlasku na najveće takmičenje na planeti, već i o toleranciji, potrebi da se zaštite slabiji, o generacijskom prijateljstvu, školi za supertalente, i jednom Marku koji ima najčvršći zagrljaj i crne oči kao junaci japanskih manga stripova.

Knjigu “Olimpijski san” objavila je “Pčelica”, a njeno izdavanje podržao je Olimpijski komitet Srbije. Predgovor i pogovor knjizi napisali su naši poznati sportisti Aleksandar Šapić i Nadja Higl. Knjigu su podržali i Milorad Čavić, Davor Štefanek, Tijana Bogdanović, Nikola Jakšić, Uroš Tripković i mnogi drugi.

Silvija Otašević je za prvu knjigu „Plurkini musketari“ takodje dobila nagradu „Dositejevo pero“. Napisala je i modernu bajku „Gradić pufnastog sunca“ u želji da najmladjima pomogne da pobede strah od mraka.

B.Lj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *