Opozicija u Nišu traži vanredne lokalne izbore

Niška opozicija je svojim saopštenjima u poslednja dva dana izrazila zabrinutost za (ne)funckcionisanje grada Niša i zatražila rešenje u vanrednim lokalnim izborima kao što će se to, verovatno zbiti, u Beogradu u decembru mesecu. Za sada su to zatražile Demokratska stranka i Branislav Jovanović u ime koalicije Niš moj grad“ (četiri odbornika). Od ovog razmišljanja isu daleko ni odbornici grupe Dosta je bilo koji poslednjih dana žestoko kritikuju prvake Srpske napredne stranke.

Sa jedne strane imamo činjenicu da Gradsko veće ćuti po materijalu dobijenom od Komisije za izbor direktora i ne dostavlja ga Skupštini Grada, a sa druge strane donosi potpuno nezakonite odluke koje unose haos. Niš je u totalnom rasulu, definitivno su lek novi lokalni izbori”, kaže Branislav Jovanović iz koalicije „Niš – moj grad.

On i objašnjava razloge zbog kojih traži ove izbore:

Iz jedne nezakonitosti Gradsko veće ulazi u drugu, postavlja se načelnik i zamenik načelnika službe za poslove Gradskog veća.U jedinicama Lokalne samouprave položajem se smatraju radna mesta načelnika gradske odnosno Uprave gradske opštine. Zakon ne poznaje druge položaje sve ovo što se radi je nezakonito i formiranje službi i postavljanje načelnika službi što je i Upravna inspekcija konstatovala svojim zapisnikom u kome su naložene mere za otklanjanje nepravilnosti”, tvrdi Jovanović.

Vladimir Milošević (DS)

Vladimir Milošević, jedini odbornik Demokratske stranke u opštini Medijana kaže da je ova jedinica lokalne samouprave „spala na niske grane“.

Posle 5 godina vlasti SNS na opštini Medijana, od nekada najorganizovanije i jedne od najboljih opština u Srbiji koja je i u međunarodnim organizacijama bila aktivna i značajna članica, izgleda da je postala opština u kojoj ni jedno rukovodstvo ne može da se održi na vlasti u punom četvorogodišnjem mandatu i kao takva sve više gubi ulogu i značaj koji je imala. Zbog svega navedenog Opstinski Odbor Demokratske stranke Medijana zahteva vanredne lokalne izbore kao jedini nacin izlaska iz krize do koje nas je dovela vlast Srpske napredne stranke. kaže on.

On je na konferenciji za novinare kazao da je „u vreme vršenja vlasti u GO Medijana, DS je uspešno realiozovala veliki broj projekata (izgradnja objekta na arheološkom nalazištu Medijana, uređenje velikog broja sportskih terena, uređeni su parkovi, međublokovski prostor, otvorena dva nova uslužna centra).

Tada je pružana pomoć osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, uređen način zauzeća i korišćenja javnih površina. Rebalans budžeta je vršen jednom godišnje, troškovi funkcionisanja Skupštine, Veća i radnih tela su bili minimalni, sa malim brojem komisija i plaćenih funkcionera. Gradska opština Medijana je bila efikasna, radila u okviru nadležnosti koje su joj dodeljene Statutom i drugim aktima nadležnih organa – saopštio je on.

M.S.

 

 

 

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *