OŠ ,,Bubanjski heroji“ dobila poziv na skup o istoriji kozaka u Rusiji

OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša  dobila je poziv za učešće na XI Međunarodnoj Kubansko-Terskoj naučno-praktičnoj konferenciji ,,Iz istorije i kulture linejnih  kozaka Severnog Kavkaza“, koja će se održati u državnom pedagoškom univerzitetu u Armaviru (Ruska Federacija)  u oktobru 2018. godine.

Ova naučno-praktična konferencija je u organizaciji uprave grada Armavira i državnog pedagoškog univerziteta  u Armaviru (katedra za opštu i nacionalnu istoriju, katedra za teoriju, istoriju pedagogije i obrazovne prakse). Organizator je i Krasnodarski regionalni javni fond kulture kubanskih  kozaka ,,Lineec“.

Rad sekcija biće sa temama:

  • Problemi arheološkog, etnografskog i folklorno-jezičkog proučavanja kozaštva .
  • Kozaci u istoriji Rusije.
  • Pedagogija kozaka.
  • Patriotsko vaspitanje omladine na primeru prijateljstvo i bratstva ruskog i srpskog naroda.

Jedini problem su avionske karte, potrebni su sponzori, nadam se da će Gradske strukture prepoznati ovaj skup kao značajan i izdvojiti sredstva.

Naša škola, OŠ ,,Bubanjski heroji“, je već duži niz godina u Ruskom međunarodnom projektu sa  školama iz Ruske Federacije,  i drago mi je da su organizatori u Armaviru prepoznali naš rad kao značajan, te nam je velika čast da u njemu učestvujemo. Ovo je i kruna naše saradnje sa ruskim školama.  Planiramo da povedemo delegaciju od tri člana, direktorka Verica Radenković, veroučitelj đakon Dejan Jovanović, ja i pet učenika. Prezentovaćemo naš dugogodišnji rad kroz međunarodni prosvetni projekat, a očekujem da će i kolege Muravjov Aleksandar Nikolajevič i Marija Kozlova biti prisutni sa svojim učenicima, priča Đorđe Bojanić.

Prepoznajući zajednički interes koji ima za cilj razvoj međunarodnih društvenih odnosa između škola, uključuje  raznovrsnu  obrazovnu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije. Jedan od ciljeva ovog vida obrazovanja je i da iza nas ostane neki pečat, da kroz ovaj vid đaci upamte svoje školske dane, kaže Đorđe Bojanić.

Kao cilj, veroučitelj đakon Dejan Jovanović i ja stavili smo obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim temama. Cilj je i proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije, kaže Đorđe Bojanić.

Kroz dugogodišnju saradnju, kroz ovaj ruski obrazovni projekat zajednički smo sa ruskim školama obradili više različitih tema od kojih i: Srbi koji su obeležili istoriju Rusije, Ruski pukovnik Rajevski, Srpska slava i rusko ispijanje čaja, Ruski knez Vladimir, Sveti Sava kao prosvetitelj  Srpski  i njegovom uticaj u Rusiji, Car Nikolaj  II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka, Ruska emigracija u Srbiji.

Svi ovi časovi mogu da se nađu i pogledaju na jutjubu, a cilj nam je bio da iz ovih video časova i oni koji  gledaju nešto nauče o ovim različitim temama, kako u Rusiji tako i u Srbiji. Svi časovi su titlovani na ruski i srpski jezik, priča Đorđe Bojanić.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *