Otkriven mural iznad Stare ciglane – borba protiv bezumnih odluka gradske vlasti lepotom i kulturom

Povodom novog plana o izgradnji soliterskog naseljasa sa 2.500 stanova na prostoru iznad Stare ciglane a koji je svim urbanističkim planovima bio predviđen da ga koriste svi građani Niša i Palilule kroz sport i rekreaciju, udruženje „Nišlije da se pitaju“, održali su već nekoliko protesta. Sada su uradili mural koji je kako kažu, posvećen borbi i našem terenčetu, sa univerzalnom porukom Dostojevskog da će „lepota spasti svet“.

Na populatnom „terenčetu“, prostoru iznad Stare ciglane za koje se Nišlije već dugo bore da ne bude betoniran, Tamara Milenković Kerković, ispred udruženja kaže da su rešili da se protiv bezumnih odluka gradske vlasti bore i lepotom i kulturom. Oslikan je mural dug 60 metara na prostoru iznad sportskih terena, na kome su odrastali Palilulci i njihova deca.

„Ovaj mural sadrži simbole vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ bore. Ne želimo betonsko naselje sa 2500 stanova čiji je jedini interes profit preduzeća „Teming“. Oduzimanje javne namene terenima iznad Stare ciglane postalo simbol otimanja Niša od Nišlija. Mural je dug 60 metara i na njemu je umetnik Eško Kurtić sa 200 različitih boja i sprejeva oživeo likove i poruke vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ zalažu“ – rekla je Kerković.

Mural je oslikao poznati niški „street art“ umetnik Eško Kurtić, a na muralu su naslikani poznati junaci-deca iz japanskih crtanih filmova Hajao Mijazakija, kao i motivi prirode i poruke i stihovi naših poznatih pisaca.

„Na muralu su oslikane teme borbe protiv istrebljenja šuma kao i priroda, cvetne livade, ptice. Takođe su ispisani i stihovi naših najvećih pesnika i pisaca Njegoša, Čika Jove Zmaja, Mike Antića, Branka Miljkovića i Duška Radovića“ – navode iz udruženja.

Ovom događaju je prisustvovao i Slaviša Dinić, koji je potvrdio da nakon obraćanja svim institucijama nije bilo nikakvog odgovora i da im nakon tri protesta i dve „Antibeton žurke“ preostaje samo da blokiraju Mokranjčevu ulicu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *