Pamtim i poštujem: Auto karavan u Nišu odao počast stradalim crvenoarmejcima i borcima za slobodu

Uoči Dana sećanja i žalosti, ruska dijaspora u Srbiji organizovala je tradicionalnu antiratnu manifestaciju pod nazivom „Pamtim i poštujem“. Danas je ova jedinstvena manifestacija stigla u grad Niš, gde su predstavnici ruske dijaspore zajedno sa srpskim domaćinima posetili značajna mesta i spomenike posvećene crvenoarmejcima koji su poginuli van svoje zemlje, kao i svim borcima za slobodu tadašnje Jugoslavije, prenosi portal Slovo juga.

Učesnici auto karavana su minutom ćutanja i polaganjem venaca odali poštu stradalim sovjetskim vojnicima u niškom incidentu, ispred Logora Crveni krst u Nišu i izrazili svoju zahvalnost za njihovu borbu za slobodu.

Manifestacija „Pamtim i poštujem“ predstavlja važan trenutak sećanja i solidarnosti ruske dijaspore u Srbiji. Kroz posete značajnim mestima i spomenicima, auto karavan ima za cilj da pokaže da se stradali za slobodu ne zaboravljaju i da i dalje žive u sećanjima onih koji danas žive u Srbiji.

Podsećamo da je povod za izgradnju ovog spomenika bio „Niški incident“, događaj upamćen kao jedini poznati oružani sukob između Crvene armije i američke avijacije. Incident se dogodio 7. novembra 1944. godine, ubrzo po oslobođenju Niša, u kome su bile smeštene snage Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Toga dana iznenada je avijacija SAD napala grad Niš, a potom i kolonu vozila Crvene armije. Zvanična verzija američkih vojnih vlasti je da je došlo do greške i prijateljske vatre. Posledice ovog napada su nekoliko desetina mrtvih i ranjenih među vojnicima, ali i među civilima. Materijalna šteta je takođe bila značajna. Ubrzo je nastala vazdušna borba u kojoj su oborena tri američka i tri sovjetska aviona.

Gradjanin.RS / Slovo juga

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *