Performans „O(ne)svesti se“ ispred gradske uprave Niša (FOTO i VIDEO)

Iako ih je juče, na popodnevnom skupu bilo u znatno manjem broju, kraj ovog vikenda, oko hiljadu, uglavnom mladih Nišlija, izašlo je i danas na niške ulice, kako bi sedmi put zaredom iskazali nezadovoljstvo izbornim rezultatom i ponašanjem pojedinih državnih struktura.

Ovoga puta protestni marš zakazan je simbolično u pet do 12, a krajnje odredište „šetača“ ponovo je bila Gradska kuća.

Samo okupljanje protestanata kasnilo je u startu, tako da je početak šetnje sa glavnog gradskog trga kasnio, ali se koloni već pri ulasku u Obrenovićevu ulicu priključio i veliki broj onih koji su šetali gradom ili sedeli u kafićima.

I pored jednog broja policajaca u civilu, koji su pored novinara i snimatelja takođe snimali nezadovoljne građane, glavnim niškim ulicama, i danas su se čule već dobro poznate parole kao i prethodnih dana- “Izadite napolje”, “O (ne)svesti se”, “Vučiću lopove”, “Hoćemo ostavke”….

Šetnju “Protiv diktature” ali i nezadovoljstva zbog pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima održanim 2. aprila demonstranti su nastavili ulicom Nikole Pašića, da bi ispred zgrade niške Gradske uprave, izveli i sam performans “O(ne)svesti se”, a da su svi „teatralno“ posedali na asfalt, želeći da ukažu na to, da je padanje u nesvest gledaoca u televizijskom studiju tokom gostovanja Aleksandra Vučića u preizbornoj kampanji, kako navode, bila obična farsa.

Kolona je nakon toga, ponovo predvođena mladima koji su nosili tansparent „Ovo je zemlja za nas“, kao i do sada, pojačani podrškom niških stanara (UPSS), ratnim veteranima ali i pojedinim „poznatim“ Nišlijama, prodefilovala pored zgrade suda, gde su uzvikivali “Hoćemo pravdu!”, a nedeljna šetnja završena je ispred zgrade sedišta gradonačelnika.

I tamo su još jednom ponovljeni zahtevi oko kojih su se usaglasili svi koji poslednjih dana šetaju ulicama širom zemlje. I dalje navode da neće odustati od smene uredništva RTS-a, članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, ali i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, a da će u suprotnom, zahtevati ponavljanje izbora.

Naredno okupljanje i šetnja zakazani su za ponedeljak, ali ovoga puta od 18 sati, a okupljanje je na Trgu kralja Milana.

N.Marković

1 Comment

  1. Vučić kontroliše proteste, čeka utrošak energije i resursa, pa će raspisati parlamentarne (možda sa beogradskim). ŠTO SE SPRDATE SA DECOM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *