Počinje druga faza radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu

Polaganjem kamena temeljca, počela je izgradnja novog objekta Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Novi objekat u okviru NTP-a biće izgrađen u delu kompleksa parka, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra. U pitanju je investicija od skoro 25 miliona evra a rok za završetak radova je oktobar 2025. godine.

Novi objekat će podrazumevati blizu 9500 kvadratnih metara namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor. Milan Ranđelović, direktor NTP-a kaže da trenutno u NTP-u posluje pedesetak kompanija sa preko 500 zaposlenih i da su ove kompanije utrostručile prihode, udvostručile broj zaposlenih i razvile preko 200 novih proizvoda.

„Naš eko-sistem je danas drugačiji. NTP je razvio i realizuje programe kroz koje je prošlo na stotine mladih i obrazovanih ljudi. Samo kroz naš program „launcher“ prošlo je 123 timova iz našeg regiona. Radimo na razvoju inovacione infrastrukture ne samo u Nišu nego i regionu kroz razvoj 9 regionalnih start-up centara i 2 inovaciona inkubatora na fakultetima Univerziteta u Nišu.“ – kaže Ranđelović.

Dodaje da će investicijom od skoro 25 miliona evra, kapaciteti bili utrostručeni i da će se stvoriti uslovi da na 15 hiljada kvadrata kancelarijskog i laboratorijskog prostora budu preko 80 kompanija sa preko 1000 zaposlenih.

„U ovom kompleksu imamo 7000 studenata, oko 400 istraživača zaposlenih na 4 visokoškolske ustanove, od čega 300 doktora nauka. Godišnje diplomira 1000 inženjera.“ – rekao je Ranđelović.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić, koja je najavila da će objekat biti završen do oktobra 2025. godine i da je cilj da do 2027. godine ta industrija zapošljava 140 hiljada ljudi.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *