Pokret Dveri: Zašto se 247 radnika preduzeća MIN Lokomotova “gura” u stečaj!?

I pored toga što ima sve kapacitete za uspešno obavljanje svojih delatnosti (tradiciju, ugled, stručnost), takođe i značajnu imovinu, preduzeće MIN LOKOMOTIVA se našlo na spisku preduzeća određenih za stečaj.

min

Da napad na logiku bude još brutalniji, ovo preduzeće je pobedilo na tenderu susedne države za radove u vrednosti od preko 5 miliona evra. Nedostaju im samo garancije naše države zbog samih tenderskih uslova. Da stvar bude još gora, datum za dostavljanje tih garancija, kako nezvanično saznajemo, je 10. februar. Po svemu sudeći 247 radnika ovog preduzeća će umesto garancija dobiti stečajnog upravnika.

Neupućeni građanin Niša, kome još uvek nije amputiran čeoni režanj a nema ni neoliberalnih sposobnosti ili sklonosti da razume neumitnu potrebu države da korak po korak izvrši svoje ekonomsko samoubistvo (prodaja Telekoma, EPS-a ) ne može a da se ne pita: Kome smeta opstanak ovog niškog preduzeća?! Da li “svetinja svih srpskih privatizacija“ zahteva da joj se zbog gradskog građevinskog zemljišta u vlasništvu ovog i svih već rasprodatih preduzeća, na oltar ponovo prinesu životi tj. opstanak tolikog broja niških porodica?! Rad protiv naroda i države nekada se nazivao izdajom dok se u eri ove famozne političke korektnosti to izgleda zove “sprovođenje nepopularnih mera“…

Dveri zahtevaju odgovor vlasti na neospornu nelogičnost: Kako je moguće da država ima novac u budžetu za subvencije stranim kompanijama ili za plaćanje penala na nepovučene kredite, a nema para za garancije domaćem preduzeću pomoću kojih bi ono moglo da ostvari čak i značajan profit? Ne sugerišemo da se iza ove apsurdne situacije krije kriminalna namera, ali potpuno je suludo da neko želi da upropasti posao koji bi na uloženih par stotina hiljada evra jedno domaće preduzeće učinio rentabilnim?! Da ne govorimo o tome da će i našim lokomotivama (nekada) biti potreban remont i da će u slučaju stečaja ovog preduzeća taj posao svakako dobiti neka strana kompanija, dakle opet odliv sredstava…

Posle ovoga, molimo nadležne da nama, građanima Niša i Srbije objasne svoju genijalnost kako ne bismo živeli u neznanju i pogrešnom uverenju da su 2+2 =4.

Informativna služba Pokreta Dveri u Nišu

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266