Poražavajuće: Grafiti na pesnicama i zapaljene klupe na Bubnju

Nepoznata lica ispisala su nacionalističke grafite na pesnicama i centralnom spomeniku u spomen parku Bubanj u Nišu. Istoričar Boban Janković, kaže da je to neprimereno zbog velikog broja streljanih građana na tom mestu nu Drugom svetskom ratu.

Bubanj2
Boban Džunić, predsednik opštine Palilula

Nemci su na tom mestu streljali oko 10.000 ljudi. Tačan broj se ne zna, iako su vodili preciznu evidenciju. Kada su odlazili, u Logoru na Crvenom krstu su napravili lomaču i zapalili celu dokumentaciju. Tačno je i to da je bilo streljanja i posle Drugog svetskog rata, ali broj ljudi će uvek biti nepoznanica. Ima podataka da su komunisti na Bubnju streljali one za koje su sumnjali da su sarađivali s okupatorom– ističe Janković.

bubanj3
foto:D.Vidojković

Spomen park obišao je i Boban Džunić, predsednik opštine Palilula koji takođe ističe da su grafiti pravo ruglo, a dodaje i da je strašno što su postavljene klupe, zapaljene!

BUBANJ

– Obišao sam Spomen park „Bubanj“ gde su na spomen obeležjima osvanuli grafiti. Tio su uvredljive poruke, gde im mesto nije. Ovaj park kao i druga spomen obeležja u opštini Palilula, stambene zgrade, javni objekti stalno su na meti vandala, neodgovornih građana, koji uništavaju i ruže javne površine i objekte. Gafiti često prenose poruku mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Inspekcijskim nadzorom i razgovorima, saradnjom sa organizacijama civilnog društva i obrazovnim ustanovama uspeli smo da na kraći period ovu učestalu pojavu otklonimo. Da li je ovo naša poruka žrtvama koje su dale svoj život za slobodu? – kaže predsednik Džunić.

On dodaje da je ovom prostoru potreban čuvar jer sve što opština oplemeni, izgrednici unište.

Milan Tošić, trgovac

– Ne mogu da zamislim da neko ima dovoljno pameti da nešto ovako napiše, a na drughoj strani ni grad, ni opštinu koja stalno kuka i ne može da sačuva parkove. Kada je Bubanj u pitanju, lako ćemo s grafitima, tamo opština ntreba da postavi čuvara jer se čak i stabla iz šumice kradu.

Ratko Pejić, penzioner

– Strašno je je što Džunić pa i svi ostali opštinari koriste te grafite da se slikaju. Umesto što sede onoliko zaposlenih u opštini, treba da postoji čuvarska služba od tih zaposlenih.

Milanče Stošić, serviser klima uređaja

– Što ne prošetate malo po Tvrđavi da vidite barutane kako su ispisane. Sramota je to velika za grad. Često prolazim parkovima jer vodim decu pa ne mogu nekada da se nagledam rugla. Pa to su i navijačke i ljubavne poruke, ma svakakvke. Na Bubnju me strah da vodim decu. Nemaš prvo nikakvu sigurnost, ima nekih sumnjivih faca. Mi smo jedini grad u Srbiji koji ima dva parka u centru i oba su zapuštena.

M.S.

4 Comments

  1. Да ли треба нека будала да дигне у ваздух једну од песница, па да градска скупштина донесе одлуку да се 24 сата дневно чува цео Спомен комплекс бубањ а не само центар града, тврђава, чаир и парк С.Саве?! Знају ли ти њуди, који су залутали ко зна одакле међу нишке одборнике, које је то културно-историјско богатство?! Али, нису само они криви. Смем да се кладим да последњих 20 година 90% деце која су завршила средњу школу и не зна-шта представљају песнице?! Да ли су их наставници, за 8 година школовања, 2 пута горе одвели?! СРАМОТА за нас рођене Нишлије а ГРЕОТА према нашим стрељаним прецима!!!

  2. U svetu se memorijali, kojima se odaje poštovanje žrtvama i koji evociraju uspomene na nevine žrtve, ljubomorno, s puno ljubavi i poštovanja, čuvaju. Smatraju se najvažnijim obeležjima nacionalne časti i kulture. Ovaj ološ koji uneređuje spomenike nije ništa drugo do antisrpski i antiljudski fašistički nakot.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *