Postoji mogućnost da se izbor direktora javnih preduzeća poništi?

Oko gradskog konkursa za izbor novih direktora javnih preduzeća u Nišu se podigla „velika prašina“, a najnovije glasine navode da će se agonija nastaviti time što će kompletan konkurs biti poništen.

Mi smo u petak prošle nedelje, pozvali gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića da prokomentariše te navode, poslali SMS, ali odgovora nema. Gradsko veće ima tu mogućnost poništavanja konkursa. Odnosno odlaganja po odlučivanju predloženih imena iz komisije.

Iz bliskih izvora vlastima, saznajemo da bi to usledilo ne zato što jedna, od dve frakcije u Srpskoj naprednoj stranci, nije zadovoljna kadroviranjem, nego bi se to nazvalo „netransparentnost“ tokom izbornog procesa direktora. U tome ima tačnosti, a i same žalbe kandidata koje je „Građanin“ dobio poslednjih desetak dana, govore da oko tog izbora nešto „škripi“.

Do sada je Komisija za izbor direktora bodovala kandidate i ta procedura je završena. Ostalo je da Gradsko veće odluči da li su predložena imena zaslužila da se o njima glasa na skupštini. U komisiji za bodovanje nisu želeli da daju nikakve izjave na ovu temu. Direktorima mandati ističu oktobra meseca, a jedan broj njih se nalazi ponovo na spisku za fotelju.

Kako saznajemo, posle bodovanja, na adresu komisije, stigao je priličan broj žalbi.

Jedan kandidat je priložio žalbu na bodovanje Dejana Andrejevića, koji je na listi za direktora JKP“Naisus“ prvi. On je, u medijima dostavljenoj žalbi optužio direktora „da je na površinu isplivala diploma novosadskog fakulteta“ koju do sada nije prilagao, a o čemu smo već pisali. On je takođe naveo da je jedan član komisije vrlo blizak saradnik Andrejevića što je sukob interesa (i naveo na koji način su u bliskim poslovnim vezama). Posle nekoliko minuta je demonstrativno napustio „ispitivanje“.

Aktuelni direktor, Radovan Milojević iz JKP“Tržnica“ prosledio je medijima žalbu u kojoj traži da se jedan član komisije, član SNS-a, izopšti iz procedure zbog nekih privatnih rasprava u okviru ovog preduzeća. Iz Zavoda za urbanizam je „Građaninu“ stiglo pismo upućeno gradonačelniku Niša, Bulatoviću u kome se prvi bodovani, Miša Stanković takođe prijavljuje za neku vrstu sukoba interesa jer je navodno sa konkurentskom firmom potpisao ugovor o povremenim i privremenim poslovima.

Ceo izbor kandidata je poprimio vrlo mučan ton jer iza svega stoje dve frakcije Srpske napredne stranke koje pokušavaju na vodeća mesta preduzeća da postave „svoje ljude“, a u toj agoniji nema pobednika jer takve svađe nikome ne idu u prilog.

Suštinski, u javnim preduzećima se svi bave novim izborom direktora koji će teško, značajno promeniti poslovnu klimu u Nišu bez obzira koji stranački kadar da dođe na te funkcije jer bilo ko da se izabere na ta mesta, stari sistem (ne)funkcionisanja neće biti izmenjen.

M.S.

5 Comments

  1. Nerazumem, zašto bi se konkurs poništavao zbog falsifikovanja dokumentacije nekog od kandidata, za to postoji sud i tužilaštvo, a ako gradsko veće sumnja u realnost rada komisije, imenujte drugu i obavite proceduru pošteno i odgovorno, a komisija koja je muljala i razni Andrejevići u aps, jer ovo nije ničija birtija nego za svakog kome se odgovornost dokaže u zatvor drugima za pamet.

  2. Toliko su nepismeni da jedan kandidat ide kao predlog za 5 preduzeca sa razlicitim ocenama, ako je ispunio uslov za 5 onda najbolje da bude gradonacelnik.Voleo bih da neko javno pita komisiju kako neko moze da ima 5 razlicitih ocena

    1. @Zvonko : Ma , nije jedna Guska – nego jato Gusaka, krdo Gusaka, buljuk Gusaka . Što li sam napisao veliko „G“ ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *