Predstavljanje knjige „Nebeske heroine sveta“ autorke Radmile Tonković

Promocija knjige „Nebeske heroine sveta“ autorke Radmile Tonković održaće se u ponedeljak 30. oktobra u Domu Vojske Srbije u Nišu (mala sala). Početak je zakazan za 18 sati.

Tema ovog dela je uloga žene u razvoju avijacije u Srbiji i svetu, dok je upravo u Nišu pre 105 godina formirana Srpska avijatika, rešenjem vojvode Putnika.

O knjizi će, pored autorke, govoriti i recezent Božidar M. Glogovac. Knjiga „Nebeske heroine sveta“ proglašena je za jedinstvenu enciklopediju u svetu na temu letenja i ulozi žena u avijaciji.

Radmila Tonković je prva žena – vazduhoplovni novinar i prva žena-vazduhoplovni urednik na Balkanu u časopisima – „Aeromagazin“, „Naša krila“ i „Moma – Glasnik“, a kao spisatelj, novinar, publicista i prevodilac piše i objavljuje u mnogim časopsima u zemlji i inostranstvu. Pored velikog broja nagrada, priznanja, diploma i sertifikata za mnogobrojne i velike zasluge u oblasti vazduhoplovstva, najznačajnije je to da je ona prva i jedina žena sa naših prostora nosilac Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije. Ona je, takođe, prva i jedina žena dobitnik Počasnog Paradnog oficiriskog vazduhoplovnog bodeža. Između ostalog, njena biografija ušla je u ediciju „66 znamenitih Srba“, a publikovana je u knjizi „Najuspešniji pronalazači u Srbiji 2008.godine“.

Dugi niz godina se bavi istorijom vazduhoplovstva i pomno prazi događaje u civilnom, sportskom, saobraćajnom i vojnom vazduhoplovstvu u našoj zemlji i svetu, o čemu je objavila preko 500 članaka i priloge u 12 knjiga. Njena prva knjiga „Život stvaran letenjem“ postigla je veliki uspeh i prevedena je na dva svetska jezika.

Organizator promocije je Kolo srpskih sestara, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

D.N.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *