Predviđene visoke kazne za pešake koji ugrožavaju saobraćaj

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja podrazumeva i strože sankcije. Prelaženje mimo pešačkog sa mališanom kažnjavaće se minimalno 10.000 dinara, prenose beogradski mediji.

arhivska fotografija

U Nišu se prelazak van pešqačkog prelaza može videti svuda. najviše u Ulici Milojka Lešjanina, Voždovoj, Bulevaru 12. februar i mnogim drugim.


Pešak ni na koji način ne sme da ugrožava bezbednost saobraćaja pa ga tako, na primer, ukoliko tetura ili leži na putu, policajac može podvrći testu na alkohol. Ukoliko odbije alko-test pešak rizikuje kaznu od 20.000 do 40.000 dinara!


I po novim propisima koji su obuhvaćeni Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, koji treba da se uskoro nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, pešaci će za ugrožavanje bezbednosti plaćati visoku cenu. Prelaženje van pešačkog prelaza, a korišćenje „zebre“ je obavezno ako nije udaljena više od 100 metara, koštaće počinioca prekršaja 5.000 dinara a ako sa sobom vodi dete mlađe od 12 godina biće mu izrečena kazna od 10.000 do 20.000 dinara! – prenosi list Kurir.

Ukoliko pešak skrivi saobraćajni udes može da bude kažnjen novčanim iznosom od 20.000 do 40.000 dinara!

Mobilni na pešačkom prelazu 3.000

Ovaj list prenosi delove nacrta gde se navodi da će pešaci morati da povedu računa i o vremenu i mestu upotrebe mobilnih telefona jer će ih korišćenje na pešačkom prelazu koštati 3.000 dinara, naravno ako ne vodi dete mlađe od 12 godina, jer onda visina kazne raste do predviđenog iznosa koji će odrediti sudija za prekršaje u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara. kaznu od 3.000 dinara, pešaci rizikuju i ako koriste slušalice na oba uha!- navodi Kurir.

gradjanin.rs

 

1 Comment

  1. Podržavam! Ako neko mora baš na pešačkom prelazu da razgovara telefonom i zaslužuje kaznu. Inače treba urediti saobraćaj u gradu, u popodnevnom špicu naročito nastaje potpuni haos zbog pešaka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *